2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

ENSZ-bázist támadtak rakétákkal Maliban

2015. március 09. 09:31, utolsó frissítés: 09:31

Két gyermek és egy ENSZ-katona halt meg abban a rakétatámadásban, amely az ENSZ egyik támaszpontját érte Mali északkeleti részén - közölte vasárnap a világszervezet helyi missziója.

A Kidal városában lévő ENSZ-bázison több mint 30 rakéta és aknagránát csapódott be vasárnap kora reggel, egy ENSZ-katona és két civil gyermek halálát okozva - mondta el az este Olivier Salgado, a misszió szóvivője. A támadásban további 14 ember megsebesült.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa nyilatkozatában "a leghatározottabban" elítélte a rakétatámadást. A nyilatkozat rámutat, hogy a békefenntartókat célba vevő támadások "háborús bűncselekménynek minősülnek a nemzetközi jog értelmében".

Előző nap, szombat este egy külföldiek által kedvelt étterem ellen követtek el merényletet a mali fővárosban, Bamakóban. A két támadó öt embert ölt meg, köztük egy belgát és egy franciát. A sebesültek közt három svájci állampolgár is volt. A terrorcselekmény elkövetőjeként egy szaharai szélsőséges szervezet, a Mohtar Belmohtar algériai dzsihadista vezér által alapított al-Murabitum jelentkezett.

A mali kormány alig egy hete előzetes "béke- és megbékélési egyezményt" írt alá az afrikai ország északi részének elszakadásáért küzdő felkelők egy csoportjával. Az ENSZ-közvetítéssel létrejött alku évtizedek lázadásainak és stabilitáshiányának igyekszik véget vetni az északi országrészben, ahová a Nyugat és a regionális hatalmak aggodalmai szerint visszatérhetnek az iszlamista fegyveresek, két évvel azután, hogy a francia katonai beavatkozás 2013 első felében elűzte őket onnan. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS