2022. aug. 17. szerdaJácint
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ferenc pápa: ha a barátom szitkokat szór az anyámra, pofonra számíthat

2015. január 16. 10:44, utolsó frissítés: 10:44

A sajtószabadságnak korlátai vannak; alapvető emberi jog, de nem jogosít fel senkit mások vallásának megsértésére - mondta csütörtökön Ferenc pápa a Srí Lankáról a Fülöp-szigetekre tartó repülőgép fedélzetén, utalva a Charlie Hebdo elleni múlt heti merényletre válaszul a magazin által megjelentetett újabb Mohamed-karikatúrákra.


"Nem szabad provokálni, megsérteni mások vallását, nem szabad gúnyt űzni belőle" - szögezte le a katolikus egyházfő, s hozzátette, hogy a sajtószabadsághoz való jogot mások megsértése nélkül kell alkalmazni. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy megengedhetetlen ölni a vallás nevében, amelyet soha nem lehet az erőszak igazolására használni.

A pápa a repülőgépen mellette lévő Alberto Gasparrira, a pápai utazások szervezőjére mutatva úgy fogalmazott az őt kérdező újságíróknak: "Ha az én jó barátom, Dr. Gasparri szitkokat szór az anyámra, pofonra számíthat. Ez teljesen normális. Nem szabad provokálni, nem szabad mások vallását sérteni, kigúnyolni."

Világszerte sokan síkra szálltak a Charlie Hebdo mellett, amely Mohamed prófétát ábrázoló rajzokat tett közzé szerdán. A francia magazin azután döntött a karikatúrák megjelentetése mellett, hogy január 7-én két szélsőséges iszlamista tizenkét halálos áldozatot szedő merényletet követett el a Charlie Hebdo szerkesztősége ellen. A támadás után egy másik szélsőséges iszlamista túszokat szedett egy párizsi élelmiszerboltban, s a túszdrámában négyen meghaltak.

A Vatikán és négy prominens francia imám a napokban közös nyilatkozatot adott ki, amelyben elítélték a támadásokat, arra szólították fel azonban a médiát, hogy tisztelettel bánjanak a vallásokkal. A franciaországi merényleteket követően a Vatikán igyekezett kisebbíteni azoknak a beszámolóknak a jelentőségét, amelyek a Szentszéket is a szélsőséges iszlamisták lehetséges célpontjaként jelölték meg.

A katolikus egyházfő azt mondta, ő elsősorban a hívek miatt aggódik, és a Vatikán biztonsági tisztségviselői megteszik a szükséges elővigyázatossági intézkedéseket.

Ferenc pápa hatnapos ázsiai körútjának negyedik napján, csütörtökön a Fülöp-szigetekre érkezett, ahol hatalmas ünneplő tömeg és rendkívüli biztonsági készültség fogadta. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS