2021. október 17. vasárnapHedvig
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Durva tartalommal jelent meg a Charlie Hebdo

2015. január 14. 08:28, utolsó frissítés: 08:31

Beszámolt a Charlie Hebdo szerdai számának tartalmáról kedden a brit BBC egyik tudósítója, miután vendége volt a szerkesztőségnek Párizsban, és olvashatta a lap egy példányát.


Mint Fergal Keane, a BBC egyik újságírója a Twitter-profilján írta, a 16 oldalas, szerdán megjelenő Charlie Hebdo-lapszám nem okoz meglepetést, nagy része durva szexuális szatíra: durva Mohamed-karikatúrák, a pápát ábrázoló képek, rajzok az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezetről és egyéb gúnyrajzok, például egy muzulmán nő, aki felemeli a burkáját, és megmutatja meztelen testét. A lap hátoldalán címszavakban utalás van arra, hogy míg a lap 25 éve áll fönn, a terroristák 25 másodperc alatt végeztek a munkatársai nagy részével.
A szerkesztőségi cikkben a lap köszönetet mond annak a sokmillió embernek, aki kifejezte vele szolidaritását, de visszautasítja azokat az "álértelmiségi célozgatásokat", miszerint az újság iszlámgyűlölő volna. A cikk szerint azok, akik azonosultak a Charlie vagyok (Je suis Charlie) jelmondattal, ezzel azt mondták ki, hogy az állam és az egyház szétválasztását támogatják, a világi állam elvének pártján állnak.

A magazin köszönetet mond azoknak, akik őszintén védik a szólás szabadságát, de trágár kifejezéssel illeti a többieket. Hevesen bírálja azokat, akik úgy kezdik érvelésüket: "elítélem a terrorizmust, de...". "A legmulatságosabb az volt a héten, hogy a Notre Dame harangjai a mi tiszteletünkre szóltak" - olvasható a szerdai Charlie Hebdóban Fergal Keane szerint. A tudósító beszélgetett a meg nem nevezett szerkesztővel, aki védte a magazin abbéli küldetését, hogy sértsen. "Mi mindenkit provokálunk" - jelentette ki.
A hetilap címlapját már hétfőn késő este bemutatta internetes oldalán a Libération, amelynek szerkesztőségében kaptak helyet a Charlie Hebdo munkatársai a múlt heti véres merénylet után. A címoldalon a fehér turbánt viselő Mohamed próféta Én vagyok Charlie feliratú táblát tart a kezében. Ezután kedden számos európai lap leközölte a címlapot.

A címlap közlésére reagálva Egyiptom központi vallásjogi intézménye óva intette a szatirikus hetilapot attól, hogy bejelentésének megfelelően a szerdai számát egy Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrával jelentesse meg. A Dár al-Iftá közleményében figyelmeztette az újság szerkesztőit, és felszólította őket arra, hogy ne adjanak ki "egy újabb olyan lapszámot, amely az (iszlám) prófétáját sérti". (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS