2021. október 17. vasárnapHedvig
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az olasz külügyminiszter szerint hiba lenne a schengeni övezet felfüggesztése

2015. január 12. 09:23, utolsó frissítés: 09:23

Paolo Gentiloni olasz külügyminiszter szerint helytelen megoldás lenne a huszonhat európai országot magában foglaló schengeni övezet és az ezen belül biztosított mozgásszabadság felfüggesztése a terrorista támadások veszélyével szemben.


Paolo Gentiloni a SkyTg24 olasz hírtelevíziónak vasárnap adott interjúban kijelentette: hiba lenne a schengeni övezet felfüggesztése, mivel Schengen az európaiak számára a szabadság, a demokrácia jelképe.

"Ha egy tucatnyi terrorista miatt lemondunk a szólásszabadságról, a tüntetési szabadságról, a mozgásszabadságról, fantasztikus ajándékkal ajándékozzuk meg őket" - fogalmazott az olasz külügyminiszter, a balközép kormányerő Demokrata Párt (PD) politikusa.

Paolo Gentiloni ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az iszlámra hivatkozó terrorizmus nem egyenlő az iszlám vallással. "Idióta, aki azt mondja, hogy minden muzulmán terrorista" - hangoztatta az olasz diplomácia vezetője.

Olaszország fegyverekkel és kiképzéssel segíti az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezettel szemben fellépő nemzetközi katonai koalíció tevékenységét.

Véleménye szerint az IÁ dzsihadista terrorszervezet rég óta nem látott veszélyt képvisel az Európával szomszédos Közel-Kelet térségében. "Éppen ezért nem maradhatunk tétlenek" - tette hozzá az olasz külügyminiszter. Bejelentette, hogy az olasz kormány a terrorista propagandát folytató internetes honlapok bezárásának elrendelésére készül.

Angelino Alfano olasz belügyminiszter, az Új Jobbközép (NCD) politikusa "vívmánynak" nevezte Schengent, amelyről nem szabad lemondani.

Az Északi Liga szélsőséges olasz párt viszont úgy ítéli meg, hogy éppen a schengeni mozgásszabadság fenyegeti az európaiakat, akiknek biztonsága csakis a lehető legszigorúbb határellenőrzéssel garantálható.

A párizsi terrorista merényletek áldozatairól való vasárnapi megemlékezésen az olasz kormány képviseletében Matteo Renzi miniszterelnök, Paolo Gentiloni és Sandro Gozi EU-s államtitkár vesz részt. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS