2021. október 17. vasárnapHedvig
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Netanjahu megköszönte a párizsi kóserbolt muszlim alkalmazottjának, hogy megmentette több zsidó életét

2015. január 12. 08:53, utolsó frissítés: 08:53

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap késő este a párizsi nagyzsinagógában méltatatta a francia vezetőket az antiszemitizmussal és terrorizmussal szembeni szilárd kiállásukért, és köszönetet mondott egy muszlim férfinak, aki több zsidónak megmentette az életét a párizsi kóser boltban történt túszejtés idején.


"Nagyra értékelem Francois Hollande államfő és Manuel Valls miniszterelnök nagyon szilárd és határozott kiállását az újfajta antiszemitizmussal és terrorizmussal szemben. Közös ellenségünk a radikális iszlám, a szélsőségesség, és nem a normális iszlám" - hangoztatta Netanjahu a nagyzsinagógában tartott megemlékezésen, amelyen részt vett a francia államfő is, illetve több arab világbeli vezető is.

Netanjahut és Hollande-ot tapsviharral fogadták a nagyzsinagógában összegyűlt hívők.

Netanjahu héber nyelven mondott beszédében felsorolt több szélsőséges iszlamista szervezetet, köztük az Iszlám Államot, az an-Núszra Frontot, a Boko Haramot, a Hamászt és a Hezbollahot, és felhívta a figyelmet arra, hogy ezek a csoportok "ugyanarról a tőről fakadnak".

"Izrael most Európa oldalán áll, de azt szeretném, ha Európa is Izrael oldalán állna" - hangoztatta Netanjahu. Leszögezte a nagyzsinagógában összegyűlt hívők előtt, hogy minden zsidónak jogában van biztonságban élni bárhol a világon, kiváltképpen Franciaországban. Hozzátette ugyanakkor, hogy Izrael tárt karokkal vár minden zsidót, aki át akar települni.

Az izraeli miniszterelnök köszönetet mondott a muzulmán vallású Lassana Bathilynek, aki a párizsi kóser boltban történt túszejtés és vérengés idején több zsidó életét mentette meg. Miután a támadó, Amedy Coulibally pénteken behatolt az üzletbe, és megölt négy embert, illetve egy tucatnyit túszul ejtett, a 24 éves bolti alkalmazott, a mali származású Lassana Bathily 15 embert, köztük egy hároméves gyereket és egy csecsemőt is elrejtett egy alagsori hűtőkamrában, és ezzel megmentette az életüket. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS