2022. június 29. szerdaPéter
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A szervezők szerint másfél millióan lehetnek a párizsi felvonuláson

2015. január 11. 16:10, utolsó frissítés: 22:11

22.10 Hivatalos közlések szerint mintegy 3,7 millió ember vonult fel Franciaország-szerte vasárnap.


18.04 A szervezők szerint már 1,5 millióan vesznek részt a felvonuláson Párizsban - tájékoztat az AFP hírügynökség.

A politikusokkal párhuzamosan egy másik útvonalon a Charlie Hebdo című szatirikus lap elleni szerdai véres merénylet és az azt követő túszejtések 17 áldozatának hozzátartozói indultak el.

Mindkét csendes menet a République (Köztársaság) tértől indult és az onnan három kilométerre található Nation (Nemzet) térre fog megérkezni.

A politikai vezetők karöltve, némán mentek, a francia elnökbe balról Angela Merkel német kancellár, jobbról Ibrahim Boubacar Keita mali elnök karolt. Az első sorban volt látható többek között Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke. Mögöttük vonult más államok vezetőinek társaságában Orbán Viktor magyar miniszterelnök.
A világ vezető politikusai autóbuszon érkezetek a francia elnöki hivatalból, ahol Hollande előzetesen vendégül őket. A politikusokat - akik közül többen is üdvözölték a menet menti házak ablakában lévő embereket - hatalmas tapssal fogadta a tömeg.

Az emberek a tüntetést biztosító rendőrökkel is kezet fognak, megölelik őket, gratulálnak ahhoz, hogy péntek este befejeződött a Charlie Hebdo című szatirikus lap elleni támadással kezdődött franciaországi terrorcselekmény-sorozat.

15.58 Többezer ember gyűlt össze Párizsban a terrorizmusellenes felvonulásra, amelyen az európai országok számos vezetője is részt vesz. A tüntetésre megérkezett Klaus Johannis államelnök is, akit számos államfővel együtt fogadott Francois Hollande francia államfő az Elysee elnöki palotában a felvonulást megelőzően.

A francia biztossági erők maximális készültsége mellett zajlik a tüntetés, több mint 5500 rendőr és katona felügyelik a megmozdulást, rendőrkutyákat, drónokat, mesterlövészeket, repülőket is bevetnek a hivatalosságok biztonsága érdekében.

A héten történt párizsi merényletek során 17 ember veszítette életét, közülük tizenketten a Charlie Hebdo szatirikus lap szerkesztőségét ért támadásban haltak meg. (adevarul)Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS