2021. október 17. vasárnapHedvig
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Orbán: a politikai korrektség már nem nyújt védelmet a kegyetlen barbársággal szemben

2015. január 11. 14:52, utolsó frissítés: 14:52

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke szerint új politika kell, Európának új véderőművekre és stabilizátorokra van szüksége ahhoz, hogy megakadályozza a biztonságát fenyegető rengéseket és mozgásokat.


A kormányfő erről szóló nyilatkozatát Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője jutatta el az MTI-nek a franciaországi mészárlás miatt szervezett megemlékezésre Párizsba utazó magyar delegáció indulása előtt vasárnap. A delegációnak tagja Trócsányi László igazságügyi miniszter és Hajdu János a TEK főigazgatója is.

Az együttérzését kifejező miniszterelnök úgy fogalmazott: a terrorizmus előretörése Európában ma már valóság, ami napról napra növekszik. Az európai ember áll támadás alatt, az európai ember szabadsága és életformája - fejtette ki a kormányfő. Hozzátette: mindez a hétköznapjaink biztonságát fenyegeti. Nem tehetjük meg, hogy nem nézünk vele szembe - nyilatkozta.

A kormányfő hangsúlyozza, Európának képesnek kell lennie arra, hogy megvédje magát. A politikai korrektség már nem nyújt védelmet a kegyetlen barbársággal szemben - teszi hozzá.

Kiemeli, hogy Magyarország elkötelezte magát az európai értékek védelme mellett és a maga erejével kiveszi a részét ebből a létfontosságú küzdelemből. Hangsúlyozza, hogy ugyanakkor az is kiderült, hogy a jelenlegi európai politika nem tudja megvédeni az európai embereket.

Véleménye szerint ezért új politika kell, Európának új véderőművekre és stabilizátorokra van szüksége ahhoz, hogy megakadályozza a biztonságát fenyegető rengéseket és mozgásokat.

"Mi magyarok készek vagyunk együttműködni minden olyan európai politikai erővel, amelynek van megoldási javaslata és küzdeni akar az új fenyegetések ellen" - jelentette ki Orbán Viktor.

Vasárnap délután hatalmas felvonulást tartanak Párizsban: a tiltakozó megmozdulásra európai vezető politikusok mellett több mint egymillió embert várnak. A Charlie Hebdo című szatirikus lap elleni véres merénylet áldozataira való emlékezés mellett a cél a kiállás a szabadság és a demokrácia mellett, a terrorizmussal szemben.

A francia politikusokon - köztük Francois Hollande francia államfőn - kívül mintegy 45 külföldi vezető lesz ott a menetben. Köztük Angela Merkel német, David Cameron brit, Matteo Renzi olasz, Mariano Rajoy spanyol kormányfő, Orbán Viktor magyar miniszterelnök, Bohuslav Sobotka cseh és Zoran Milanovic horvát kormányfő, Klaus Johannis államfő vagy éppen Donald Tusk, az Európai Tanács és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. Elmegy a tiltakozó menetre például II. Abdalláh jordán király, Petro Porosenko ukrán államfő, s Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is.

Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter bejelentése szerint a hatóságok 2200 rendőrt és katonát vetnek majd be a megmozdulás biztosítására. Így például mesterlövészek lesznek a menet útvonalát szegélyező házak tetőin. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS