2021. október 17. vasárnapHedvig
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Párizsi vérengzés: egy mali származású muzulmán bújtatta a túszokat a kóser boltban

2015. január 11. 14:43, utolsó frissítés: 14:43

A párizsi kóser boltnak a túszejtőhöz hasonlóan mali származású muzulmán alkalmazottja bújtatta el a túszokat az alagsori hűtőkamrában.


Az utóbbi napok franciaországi terrortámadásainak egyik elkövetője, Amedy Coulibaly pénteken röviddel délután 1 óra előtt rontott be a kelet-párizsi üzletbe és több emberre is rálőtt.

A bolt alkalmazottja, a fekete bőrű, mali származású, muzulmán vallású Lassana Bathily a túszok közül többnek az életét megmentette, amikor a terrorista betört az üzletbe, majd azonnal megölt négy embert és mintegy tíz ember túszul ejtett. A 24 éves alkalmazott eközben 15 embert elrejtett egy alagsori hűtőkamrában.

Amikor a terrorista belépett az üzletbe, azonnal tüzet nyitott a vásárlókra. Azok egy része a bolt hátsó részébe szaladt, ahol az alagsorba vezető lépcsőnél bújtak el. Lassana Bathily is ott volt.

"Bementem a hűtőkamrába, kinyitottam az ajtót, többen is velem jöttek" - mondta a férfi a BFM hírtelevízióban. Leoltotta a villanyt és kikapcsolta a hűtést, hogy a túszok ne fázzanak meg. "Azt kértem tőlük, hogy nyugodjanak meg és ne csináljanak zajt" - mesélte az alkalmazott. Az elrejtett 15 ember között egy 3 éves gyerek és pár hónapos csecsemő is volt.

A túszejtő azonban időközben rájött, hogy a vásárlók egy része elbújt az alagsorban és leküldte értük a bolt egyik másik alkalmazottját. Lassana megpróbálta őket lebeszélni arról, hogy felmenjenek.

"Azt mondtam nekik, hogy ahogy gondolják, de van egy ötletem és ha gondolják, kövessenek. Felmehetünk a teherszállító platón és aztán a vészkijáraton távozunk" - mesélte.

A túszok közül azonban senki nem merte követni. "Féltek attól, hogy a teherplató zaja gyanút kelt a terroristában" - mondta.

Lassana Bathily így egyedül szökött meg. A rendőrök azonnal megbilincselték és egy órán át hallgatták ki. Ő maximálisan segítette a rendőri erők munkáját, lerajzolta a bolt alaprajzát, átadta a zárak kulcsait és pontos részletekkel szolgált ahhoz, hogy az elitalakulatok előkészíthessék a túszok kiszabadítását.

Az alkalmazott nem érzi magát hősnek. "Testvérek vagyunk, ez nem zsidó, keresztény vagy muzulmán kérdés. Egy hajóban evezünk" - mondta a muzulmán alkalmazott. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS