2021. október 17. vasárnapHedvig
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Továbbra is keresik az egyik párizsi terroristát, Coulibaly társát

2015. január 10. 14:08, utolsó frissítés: 19:36

Update: Még a párizsi terrortámadások előtt, január elején elhagyhatta Franciaországot és jelenleg Törökországban vagy Szíriában lehet Hayat Boumeddiene, a párizsi kóser boltban túszokat ejtő, pénteken lelőtt iszlamista barátnője - írták francia lapok.


Az AFP rendőrségi forrásokra hivatkozva azt írta, a nő Törökországban tartózkodik, a Le Figaro viszont úgy tudja, az is elképzelhető, hogy a nő Törökországból Szíriába utazott. (hvg.hu)

---------------------------------------------------------------------------

A francia rendőrség szombaton tovább keresi a kóser bolti túszejtő barátnőjét – írja a France 24. Egyelőre nem tisztázott, hogy a nő bent volt-e a kóser boltban, egyes hírek szerint túsznak adta ki magát és így menekült el a mentés alatt.

A 26 éves Hayat Boumeddiene-t azzal gyanúsítják, hogy segített társának a csütörtöki merényletben, amiben egy rendőrnő meghalt. A nő házasságot kötött pénteken kivégzett párjával, ám ezt a francia hatóságok nem ismerték el, ugyanis polgári szertartás nem volt.Francois Molins párizsi ügyész szombat hajnali sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy a dzsihadista testvérek, Said és Chérif Kouachi jól ismerték a párizsi túszejtő és montrouge-i lövöldöző Amedy Coulibalyt. Az utóbbi időben párjaikon keresztül "állandó és részletes" kapcsolatban álltak egymással.

Chérif Kouachi feleségét, Izzana Hamydot már szerdán őrizetbe vette a rendőrség. Amedy Coulibaly barátnője viszont jelenleg a legkeresettebb ember Franciaországban. Az ügyész tájékoztatása szerint 2014-ben a két nő több mint ötszáz alkalommal beszélt egymással telefonon. A három nap alatt az elkövetők környezetéből 16 embert állítottak elő, közülük még öt embert hallgatnak ki, a többieket elengedték.

A barna hosszú hajú, gyermeki arcú 26 éves Hayat Boumeddiene nagyon vallásos, az arcát is eltakaró muzulmán öltözéket visel, s emiatt a Le Parisien című napilap szombati száma szerint pénztárosi munkahelyét is kénytelen volt feladni. A hétgyermekes családban született nő 1994-ben vesztett el az anyját, 2009-ben muzulmán házasságot kötött Coulibaly-val.

Az algériai származású Kouachi testvérek Párizsban született francia állampolgárok, fokozatosan radikalizálódtak, a fiatalabb Chérif 2004-től tartozott egy Irakba harcosokat toborzó párizsi iszlamista csoporthoz, emiatt börtönben is ült. Said 2011-ben Jemenben kapott fegyveres kiképzést, de a francia rendőrséggel soha nem volt dolga.

Amedy Coulibaly köztörvényes bűncselekményekért többször is ült börtönben, ott radikalizálódott és ott ismerte meg Chérif Kouachit. A mali szülőktől Franciaországban született terrorista túszainak azt mondta, hogy a mali francia katonai beavatkozást és nemzetközi koalíció szíriai bombázásait akarta megbosszulni. Az RTL rádió szombaton hozta nyilvánosságra azt a felvételt, amelyet pénteken rögzítettek. A rádió a túszejtés alatt felhívta a kóser boltot, Coulibaly felvette a telefont, de nem szólt bele, mellétette a kagylót, s hosszú vitába kezdett a túszokkal Franciaország külpolitikájáról. A vita a dzsihadista eltökéltségére, terrorista meggyőzéségre és olyan retorikára világít rá, amelyben nem volt helye a tárgyalásnak.

A nyomozók arra is keresik a választ, hogy Franciaországból vagy külföldről, esetleg Jemenből finanszírozták-e a támadásokat, miután a testvérek azt állították, hogy az al-Kaida jemeni szárnyához tartoznak. Péntek este a szervezet egyik tagja azt mondta, hogy ez a csoport irányította a fegyveres akciót, gondosan kiválasztva a célpontot. (hvg.hu/mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS