2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ferenc pápa békét sürgetett a világban és a lelkekben újév első vasárnapján

2015. január 04. 15:10, utolsó frissítés: 15:12

Békét sürgetett a világban és az emberek lelkében Ferenc pápa a római Szent Péter téren az év első vasárnapján mondott beszédében. Az egyházfő bejelentette azoknak az érsekeknek a nevét, akiket a februári konzisztóriumon bíborossá avat.

A Szent Péter téren délben elhangzott beszédében Ferenc pápa azt mondta, az emberiség a rosszat is megvilágító isteni fény helyett gyakran a sötétség "megtévesztő nyugalmát" választja. Az egyházfő szerint ez az oka, hogy az emberek "cinkos csendben" kísérik a világban dúló háborúkat és "semmi konkrétat nem teszünk a béke építéséért".

"Minden ember és minden nép éhezik és szomjazik a békére" - tette hozzá Ferenc pápa hangsúlyozva, hogy a béke nem kizárólag a háború hiányát jelenti, hanem azt, amikor az ember összhangban van saját magával, a természettel és a másik emberrel. Az egyházfő kijelentette: túl sok konfliktus szennyezi be vérrel a világot, de a feszültségek és konfliktusok a látszólag békében élő országokban, városokban és közösségekben is érezhetők kulturális, etnikai és vallási okok miatt.

"Minden helyzetben és minden szinten lehetséges az egyetértés. Béke nélkül nincsen jövő!" - hangoztatta Ferenc pápa.

Az egyházfő bejelentette annak a húsz érseknek a nevét, akiket a február 14-re összehívott konzisztóriumon (bíborosi tanácskozáson) bíborosi rangra emel (kreál). Tizenöt bíboros nyolcvan év alatti, tehát részt vehet egy esetleges pápaválasztó konklávén. Közöttük 5 európai, 3 ázsiai, 3 latin-amerikai, 2 afrikai, 2 pedig Óceániában szolgál. Egyedül Domenique Mamberti érsek, volt vatikáni külügyminiszter dolgozik a kúrián. (mti)

Federico Lombardi szentszéki szóvivő közölte, hogy Ferenc pápa nem minden esetben követi az egyházi hagyományt és olyan székhelyeken is bíborosi rangra emel főpapokat, ahol korábban nem volt kardinális. A másik 5 kinevezendő bíboros nyolcvan év feletti, ezért nyugalmazott bíborosi címet kapnak. Ez lesz a Ferenc pápa által tartott második konzisztórium és az új bíborosokkal az egyházfő tovább módosítja a pápaválasztó bíborosi testület földrajzi összetételét. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS