2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az Egyesült Államok további szankciókkal bünteti Észak-Koreát

2015. január 03. 11:16, utolsó frissítés: 11:16

Barack Obama pénteken írta alá a szankciókat engedélyező rendeletet. A büntetőintézkedések észak-koreai kormányhivatalok, állampolgárok és egy vállalat ellen irányulnak. A Fehér ház közölte, hogy ez csak a kezdet válaszul az észak-koreai kibertámadásra. November végén számítógépes támadást intéztek egy amerikai-japán vegyesvállalat ellen az észak-koreai vezetőt, Kim Dzsong Unt gúnyoló amerikai filmvígjáték miatt.

Az Egyesült Államok az ázsiai kommunista országot már több mint fél évszázada szankciókkal sújtja, ezeken tovább szigorított az utóbbi években Phenjan atomprogramja miatt. Az újabb szankciók érintik egyebek közt az észak-koreai katonai hírszerzést, egy fegyverkereskedő vállalatot, továbbá tíz meg nem nevezett személyt. A tízes listán nincsenek észak-koreai csúcsvezetők. Az amerikai pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint egyebek közt Iránban, Szíriában, Kínában, Oroszországban és Namíbiában dolgozó kormányhivatalnokokról van szó. A büntetések lényege, hogy szankciókkal sújtottak nem vehetik igénybe az Egyesült Államok pénzügyi rendszerének szolgáltatásait, és nem köthetnek velük üzletet amerikai állampolgárok.

Az USA és Észak-Korea mindig is ellenséges viszonyát tovább rontotta Az interjú című amerikai filmvígjáték, amelynek tartalma miatt az észak-koreai diktatúra az elmúlt év legemlékezetesebb kibertámadását hajtotta végre a Sony Pictures ellen. A támadás után a Sony visszavonulót fújt a botrányt kiváltó mozi ügyében, majd a közvélemény hatására a filmstúdió úgy döntött, mégis kiadják a filmet, mert “a szabad véleménynyilvánítást sosem nyomhatja el fenyegetés és zsarolás”. (mti/hvg.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS