2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Máshol keresik az AirAsia repülőgépének törzsét

2015. január 02. 15:46, utolsó frissítés: 17:50

Az eddig feltételezetthez képest máshol valószínűsítik az AirAsia napokban lezuhant repülőgépének törzsét, ezért a maláj királyi haditengerészet parancsnokának pénteki tájékoztatása szerint mintegy 55 kilométerrel módosították a keresés helyszínét. Az AirAsia múlt vasárnap lezuhant repülőgépének 162 utasa közül eddig csupán 30-nak a holtteste került elő a Borneó és Jáva közötti tengeren. A keresésben részt vevő szakemberek úgy vélik, a legtöbb utas maradványai a gép törzsében vannak.

Azik Dzsafar a Twitter közösségi portálon azt írta, kelet felé, 5400 négyzetkilométeres felületen kutatnak a roncsok után a Jávai-tengeren, ahol lezuhant a gép. A leginkább valószínűsíthető területet három hajó kutatja, ezek fejlett víz alatti rendszerek alkalmazására is képesek. A munkát búvárok is segítik.

Közben az indonéz hatóságok közölték, hogy hajón francia szakembereket szállítanak pénteken a keresés helyszínére, hogy segítségükkel - többek közt hidrofonos kutatással - megtalálják a gép fekete dobozait. Ez szakértők csütörtökön megfogalmazott véleménye szerint akár egy hétbe is beletelhet.

A fekete dobozok utáni kutatás egy 13 500 négyzetkilométeres területen folyik, a műveletben indonéz, maláj, szingapúri és amerikai hajók, valamint fémkereső berendezésekkel felszerelt repülőgépek vesznek részt. A tájékoztatás szerint két japán helikopterszállító hajó is a helyszínre tart. Az időjárás továbbra sem kedvez a kutatásnak, vasárnapig esőre, erős szélre és akár négyméteres hullámokra kell számítani, emellett erősek az áramlatok is.

Az indonéziai kutatócsoportot vezető illetékes, Bambang Soelistyo pénteken bejelentette, hogy a helyszínen dolgozó mentőegységek újabb holttesteket találtak a tengerben, többet egy amerikai hajó legénységének tagjai emeltek ki a vízből. Pénteken összesen huszonegy holttestet találtak. A hatóságok szerint az áldozatok közül néhányan még mindig a repülőgép üléséhez voltak csatolva. Eddig összesen harminc holttest került elő, a fedélzeten 162-en voltak.

Az AirAsia 8501-es járata vasárnap reggel indult Surabayából Szingapúrba. A kapcsolat a felszállás után 42 perccel szakadt meg, amikor az Airbus a Jávai-tenger fölött, a borneói Kalimantan és Jáva között repült. (mti/hvg/index)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS