2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Légvédelmi rakétarendszert építenek a lengyelek is

2014. november 04. 09:04, utolsó frissítés: 09:04

Lengyelország hétfőn technikai párbeszédre hívta a hadiipari vállalatokat, a cél egy rövid hatótávolságú légvédelmi rakétarendszer kiépítése - tudatta a varsói nemzetvédelmi minisztérium.

A szóban forgó rendszer csak az egyik eleme lesz az országot lefedő rakétapajzsnak, amely a tervek szerint nagyon rövid, rövid és közepes hatótávolságú rakéták ellen fog védelmet nyújtani. Az átfogó rendszer kiépítésének teljes költségét szakértők mintegy 7,1 milliárd euróra becsülik.

A rövid hatótávolságú légelhárító rendszer részleteiről a jövő év folyamán, a gyártójáról pedig 2016-ban fognak dönteni - közölték a tárca tisztségviselői a PAP lengyel hírügynökséggel.

A lengyel kormány június végén jelentette be, hogy az eredeti négy pályázó közül már csak az amerikai Raytheon konszern és a francia Thales hadiipari vállalat van versenyben a közepes hatótávolságú rendszer kiépítésére kiírt pályázaton. Szakemberek szerint a beszerzés értéke megközelíti a 6 milliárd eurót, azaz 1850 milliárd forintot, a szállítás pedig 2022 végéig fejeződik be.

A beszerzésről tudósító hírügynökségek kiemelték, hogy a bejelentés olyan időszakban történt, amikor a kelet-nyugati viszony feszültté vált a Krím félsziget orosz bekebelezése miatt. Varsó nemrégiben átfogó programot indított a fegyveres erők fejlesztésére, a lengyel hadsereg modernizációs programja összesen 33,5 milliárd eurós költségvetéssel számol. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS