2020. szeptember 24. csütörtökGellért, Mercédesz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Autonómia-tervezetet nyújtanának be a vajdasági magyarok

2004. május 05. 11:57, utolsó frissítés: 11:57

A Vajdasági Magyar Demokrata Párt elnöke, Ágoston András levélben kérte a többi délvidéki magyar szervezet elnökeit, nyújtsanak be közösen a szerb parlamentnek egy, a magyar perszonális, vagyis személyi alapú autonómiára vonatkozó tervet és kérjék az autonómiamodell elfogadását a törvényhozástól.

A javaslat Ágoston levele szerint azért vált időszerűvé, mert a szerb parlament a múlt héten megszavazta azt az autonómiamodellt, amely a koszovói szerb kisebbségnek biztosítana területi és személyi elvű önigazgatást.

Mivel a vajdasági magyaroknak nincs saját képviselője a szerb parlamentben, a délvidéki politikus azt javasolja, hogy a magyar kisebbség pártjai közös kezdeményezésükkel keressék meg a G17 plusz nevű kormánypárt két magyar nemzetiségű országgyűlési képviselőjét és kérjék meg őket az autonómia-követelés benyújtására.

Ha a próbálkozás sikerrel jár, és a vajdasági magyarok autonómia modellje a szerb parlament elé kerül, akkor Ágoston András szerint a magyar diplomácia segítségére is szükség lesz. (radio.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS