2020. szeptember 20. vasárnapFriderika
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Robbanás, halottak egy feltételezett iráni atomlétesítményben

2014. október 06. 21:58, utolsó frissítés: 21:58

Robbanás történt egy titkos iráni katonai létesítményben, amelyről régóta gyanítják, hogy a titkos teheráni atomprogram része. A detonációban hivatalos értesülések szerint két ember meghalt.

A védelmi minisztérium alatt működő Hadiipari Szervezet (DIO) nem zárta ki, hogy szabotázs történt – írta hétfőn a The Washington Free Beacon amerikai konzervatív hírportál.

A robbanás Teherántól keletre, a parcsini atomlétesítmény közelében történt vasárnap éjjel a Fars félhivatalos hírügynökség jelentése szerint.

A hírügynökség azt írta, hogy a robbanás „egy robbanóanyaggyárban” történt Parcsin közelében, és két ember életét vesztette.

Iráni ellenzéki szervezetek szerint a detonációnak a hivatalosan közölt kettőnél több halálos áldozata volt, és négy katona megsebesült. A londoni székhelyű Manoto perzsa nyelvű televízióban olyan értesülés is elhangzott, hogy harmincöten haltak meg, de ezt nem erősítették meg.

A teheráni tűzoltókra hivatkozó hivatalos jelentések szerint négy egységet is bevettek az oltáshoz, több tűzoltó is megsérült. A jelentések elismerték, hogy a parcsini katonai létesítmény, de szerintük a robbanás nem katonai üzemben, hanem egy hulladéktárolásra használt polgári célú létesítményben történt.

Az iráni biztonsági erők lezárták a közeli utcákat.

A BBC perzsa nyelvű internetes oldala szerint a hatóságok megindították a nyomozást a robbanás okának felderítésére. Az oldal szerint a védelmi minisztérium nem közölte, pontosan hol történt a robbanás.

A detonáció röviddel azelőtt történt, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) küldöttsége kedden Teheránba látogat. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS