2020. szeptember 24. csütörtökGellért, Mercédesz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Rendszerváltást terveznek Kubában?

2004. május 03. 12:37, utolsó frissítés: 12:45

A tavaly november 1-jén felállított, Roger Noriega az amerikai külügyminisztérium latin-amerikai ügyekkel foglalkozó államtitkár-helyettese által vezetett bizottság a kijelölt május 1. határidőre elkészítette jelentését, amelynek nagy részében már a Castro-korszak utáni időszak teendőit taglalják. Az ötszáz oldalas jelentés öt fejezetéből egy arról szól, hogy Washington miként tudná elősegíteni a szigetország teljhatalmú ura, Fidel Castro és kormánya megbuktatását.

Kiszivárogtatott információk szerint a bizottság a héten nyilvánosságra kerülő jelentésében azt javasolja, hogy az Egyesült Államok küszöbölje ki a területéről Kubába sugárzó rádió- és televízióállomások adásának kubai zavarását, nyújtson nagyobb mértékű támogatást a kubai rendszerbírálóknak és a bebörtönzött politikai foglyok családjának, bátorítsa a külföldi kormányokat a kubai rendszertől való elhatárolódásra.

Nincs még döntés abban a kérdésben, hogy mi legyen az Egyesült Államokban élő kubaiak dollárátutalásaival. A Castro-rendszer bevételeinek jelentős hányada származik abból, hogy külföldön élő kubaiak a szigetországban élő családtagjaikat, barátaikat pénzzel támogatják.

Amerikai állampolgárok törvényesen évi 1200 dollárt utalhatnak át Kubába. Egyes amerikai tisztviselők e lehetőség teljes felszámolását, mások viszont – humanitárius megfontolásokból – annak fenntartását javasolják. Elemzők szerint a végső döntés valószínűleg valahol a két szélsőség között lesz majd. A tervek szerint Bush elnök még a héten döntést hoz a Colin Powell külügyminiszter által felügyelt bizottság jelentéséről, amelyet kubai kormányzati tisztviselők feszült érdeklődéssel várnak.

Időközben Mexikó hazarendelte havannai nagykövetét vasárnap és felszólította Kuba nagykövetét, hogy 48 órán belül hagyja el az országot. A két ország kapcsolatai azt követően váltak fagyossá, hogy a kubai vezetők az elmúlt napokban keményen bírálták Mexikót, miután az április közepén megszavazott egy Kubát elítélő határozatot az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának ülésén. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS