2024. július 20. szombat
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Németország fegyverekkel segíti a Iszlám Állam ellen harcoló kurdokat

2014. szeptember 01. 09:17, utolsó frissítés: 11:20

Németország katonai felszerelés mellett az élet kioltására alkalmas fegyvereket is szállít Irakba az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet ellen harcoló kurd erőknek - döntött a német kormány vasárnap este.


Ursula von der Leyen védelmi miniszter közölte: Németország mintegy 70 millió euró értékben szállít fegyvert és lőszert Irakba.

Ez szakítást jelent azzal a biztonságpolitikai alapelvvel, hogy Németország nem szállít halálos fegyvert háborús övezetbe, de a "barbár" IÁ előretörése rendkívüli helyzetet teremtett, és feltartóztatása Németország érdeke is - mondta.

Az IÁ térnyerése az egész közel-keleti régiót veszélyezteti, és ez a mérlegelésekor nagyobb súllyal esett latba annál a kockázatnál, hogy nem lehet kiszámítani, hosszabb távon mi lesz a sorsa az Észak-Irakba szállított német fegyvereknek - emelte ki a miniszter, hangsúlyozva, hogy az IÁ ügyében hozott döntés nem precedensértékű. Hozzátette, hogy német katonákat nem küldenek Irakba.

A Bundeswehr - a német hadsereg - készletéből szeptember végéig egyebek között 30 darab Milan típusú kézi páncélelhárító fegyvert és 500 páncéltörő rakétalövedéket, 8 ezer G3, illetve ugyancsak 8 ezer G36 típusú gépkarabélyt, valamint 5 darab Dingo típusú páncélozott, géppuskával felszerelt járművet szállítanak a kurdoknak a korábban ígért felszerelések - aknakereső berendezések, éjjellátó készülékek, sisakok, repeszvédő mellények - mellett.

Angela Merkel kancellár hétfőn a törvényhozás alsóháza, a Bundestag előtt indokolja a kormány döntését. Ezt a helyzet súlyossága miatt teszi, annak ellenére, hogy nem köteles külön magyarázatot adnia a Németország és más államok közti fegyverkereskedelmet szabályozó előírások hatálya alá tartozó ügyletre.

A berlini vezetés hosszas mérlegelés után határozott. Vasárnap este először a fegyverkereskedelmi ügyletekben illetékes miniszterek tanácskoztak a kancellárral, majd a koalíciós pártok vezetői egyeztettek. A döntést azért is időzítették vasárnap estére, hogy az ügy ne befolyásolja a szászországi tartományi választást.

A héten készült egyik felmérés szerint a lakosság 60%-a elutasítja az IÁ ellen harcoló kurdok támogatását német fegyverekkel, és csupán 34% támogatja azt.

Az IÁ június óta jelentős nagyságú területet vont uralma alá Irak nyugati és északi részén, Szíria területének pedig mintegy harmadát ellenőrzi becslések szerint. Az elfoglalt területen a szervezet az iszlám radikális értelmezésén alapuló "kalifátust" kiáltott ki. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS