2021. december 5. vasárnapVilma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Bocsánatot kért a papi pedofília áldozataitól Ferenc pápa, de nem tartják elégnek

2014. július 08. 08:58, utolsó frissítés: 08:58

"Isten és az egyház arcát megszentségtelenítő súlyos bűnnek" nevezte a papok által elkövetett szexuális visszaélést az áldozatoktól és családjaiktól bocsánatot kérő Ferenc pápa hétfőn, amikor a Vatikánban hat áldozattal találkozott.


A pápa kijelentette: a kiskorúakkal visszaélő papoknak nincsen helyük az egyházban. Elődeihez képest sokkal erősebben fogalmazva bocsánatot kért azért, hogy az egyház vezetői hallgattak, amikor az eseteket jelentették az áldozatok. Ezzel a hallgatással megfogalmazása szerint az egyház “további szenvedést okozott“.

Ferenc pápa a vatikáni Szent Márta-ház kápolnájában a papok által elkövetett szexuális visszaélések áldozatai előtt mutatott be szentmisét. Homíliájában “Isten népe előtt, az egyház nevében” bocsánatot kért az áldozatoktól és családjaiktól a papok által elkövetett “bűnökért és súlyos bűncselekményekért, amelyek gyógyíthatatlan fájdalmat és sebeket okoztak”.

Ferenc pápa úgy fogalmazott, régóta terheli lelkiismeretét a gyermekeken elkövetett erőszak, az áldozatok szenvedése, akik gyakran öngyilkosságot követtek el.

“Mindent meg kell tennünk, hogy hasonló bűnök soha többé ne forduljanak elő” – hangoztatta az egyházfő. Egyháza és püspökei nevében elkötelezte magát az esetek kivizsgálására, valamint nagyobb figyelemre is a papképzésben. Arra kérte a kiskorúak védelmére kinevezett vatikáni bizottságot, hogy “megfelelő politikát dolgozzon ki a kiskorúak védelmében”.

Federico Lombardi szentszéki szóvivő a korábbi sajtóhíreket pontosítva elmondta, hogy Ferenc pápa hat áldozattal találkozott, három nővel és három férfival. Ketten Németországból, ketten Írországból, ketten nagy Britanniából érkeztek.

Ferenc pápa minden áldozattal fél órán át el is beszélgetett.

A pápának az áldozatokkal való találkozása azt üzeni, hogy “a másik meghallgatása segít megérteni és előkészíti az utat a sebek gyógyulásához, a bizalomhoz való visszataláláshoz” – fogalmazott Lombardi.

A L’Avvenire az olasz püspöki kar napilapja hétfői számában a papi pedofíliára vonatkozó adatokat közölte. Ezek szerint 2004-2013 között a Vatikán 848 szexuális visszaéléssel vádolt papot helyezett laikus státuszba, további 2572-t szankcionált, de őket nem fosztotta meg papi hivatásuktól. A L’Avvenire emlékeztetett, hogy a világon 400 ezer pap szolgál.

Ez az első alkalom, hogy Ferenc pápa a papok által elkövetett szexuális visszaélések áldozataival találkozik. A találkozót az egyházfő akkor jelentette be, amikor szentföldi útjáról május 26-án Rómába visszatért. Akkor úgy fogalmazott, hogy a gyerekekkel visszaélő papok Istent árulják el.

A papi visszaélések áldozatait támogató hálózat (SNAP) elnöke szerint viszont a bocsánatkérés nem elég, új reformok kellenek. Bírálatokat fogalmaztak meg más jogvédő csoportok is.

Barbara Blaine, a SNAP elnöke hétfőn kijelentette, hogy a pápának azonnal döntő lépéseket kell tennie, hogy félreérthetetlenül állást foglaljon a kérdésben. "Egy gyerek sem lesz nagyobb biztonságban napjainkban a pápa mai találkozójától" - mondta. Szavait a The Wire amerikai hírportál idézte.

Blaine elismeréssel szólt ugyanakkor a katolikus egyházfővel találkozó hat áldozatról, akik - mint mondta - "volt erejük ahhoz, hogy részt vegyenek az eseményen".

Egy, a püspökök elszámoltatásáért síkra szálló amerikai csoport szerint pedig "rég esedékes volt, hogy a pápa bírálja a papságot, amely igyekezett elleplezni a botrányt".

Más csoportok is arra szólították fel a pápát, hogy rendeljen el reformokat, és ne csak bocsánatot kérjen. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS