2022. január 29. szombatAdél
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A kelet-ukrajnai Luhanszk is "népi köztársaság" lett

2014. április 28. 11:35, utolsó frissítés: 12:21

Donyeck megyéhez hasonlóan a kelet-ukrajnai Luhanszkban is kikiáltották vasárnap a "népi köztársaságot" azok a szakadárok, akik megszállva tartják az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) helyi részlegének épületét - írja a Szevodnya című ukrán lap hírportálja.


A lap helyszíni beszámolója szerint néhány százan rendeztek demonstrációt vasárnap az ország legkeletibb megyéjének székhelyén. "Az állami függetlenség kikiáltásáról szóló jegyzőkönyv" és a "nyilatkozat a luhanszki népi köztársaság szuverenitásáról" című dokumentumokat két ismeretlen nő olvasta fel az egybegyűltek előtt.

A tüntetésen szó volt arról, hogy a helyi szeparatisták a donyeckiekhez hasonlóan népszavazást kezdeményeznének a terület "luhanszki népi köztársaság" néven való függetlenné válásáról Ukrajnától. A megmozduláson ugyanakkor nem vett részt a megye szakadárok által önkényesen megválasztott polgármestere, Valerij Bolotov.

Moszkva-barát szakadárok április 6-án foglalták el a luhanszki SZBU épületét, amelyet azóta is megszállva tartanak. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS