2020. október 30. péntekAlfonz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Gyűlöletből elkövetett bűncselekményként kezeli az FBI a volt Ku-Klux-Klan-vezér gyilkosságait

2014. április 15. 08:42, utolsó frissítés: 08:42

Az FBI gyűlöletből elkövetett bűncselekményként kezeli azt a hármas gyilkosságot, amelyet Kansas Cityben követett el egy zsidó közösségi intézményeket megtámadó férfi - jelentették be hétfőn a hatóságok a nyomozásról tartott sajtótájékoztatón.

Ez azt jelenti, hogy az ügy szövetségi nagyesküdtszék hatáskörébe kerül, és abban halálbüntetés is kiszabható lesz a feltételezett elkövetőre, a 73 éves Frazier Glenn Crossra, akit két emberi jogvédő civil szervezet szerint is Hitler-rajongóként ismernek, és aki korábban a Ku-Klux-Klan rasszista szervezet egyik vezetője volt. (A férfi évekig a Miller családi nevet is használta.)

Sajtójelentések szerint az áldozatok egyike sem volt zsidó vallású.

Barack Obama amerikai elnök a Fehér Házban megtartott nagyhétfői imareggelin arra hívta fel a figyelmet, hogy Cross éppen a keresztény virágvasárnapra és a zsidó pészahra való felkészülés utolsó napjára időzítette támadását, ami szavai szerint még fájdalmasabbá tette a tragédiát.

"Senkinek sem kellene aggódnia a biztonsága miatt, amikor a hittársaival gyűlik össze. Senkinek sem kellene soha félnie a biztonsága miatt, amikor imádkozik" - mondta.

Az elnök, aki 150 keresztény hitéleti vezető jelenlétében nyilvánította ki részvétét az áldozatok hozzátartozóinak, ígéretet tett arra, hogy a szövetségi kormány segítséget fog nyújtani a nyomozásban, és hangsúlyozta, hogy a vallási, illetve az intolerancián alapuló gyűlöletnek nincsen helye az amerikai társadalomban.

A "minden jel szerint a zsidók elleni gyűlöletből elkövetett" gyilkosságokat hétfőn Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök is elítélte. Hozzátette: Izrael állam a civilizált államközösség más országaival együtt elkötelezett az antiszemitizmus elleni küzdelem mellett.

A három emberéletet követelő támadások a Missouri állambeli Kansas City egyik jómódú elővárosában, Overland Parkban történtek, vasárnap délután. Cross egy közösségi központot támadott meg, ahol egy tizenévesek számára tartott tehetségkutató énekverseny zajlott, majd több utcányira onnan, egy nyugdíjas otthonban lövöldözött.

Az első helyszínen egy metodista hitű fiú és nagyapja, a 14 éves Reat Griffin Underwood és a 69 esztendős William Corporon, a másodikon pedig egy 53 éves katolikus nő, Terri LeManno esett a támadás áldozatául, aki az édesanyját látogatta meg. Crossnak vélhetően több lőfegyvere volt. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS