2022. január 29. szombatAdél
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Felfüggesztették Oroszország szavazati jogát az Európa Tanács parlamenti közgyűlésében

2014. április 11. 08:41, utolsó frissítés: 08:41

Az év végéig felfüggesztette az orosz delegáció tagjainak szavazati jogát az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlése csütörtökön strasbourgi ülésén, a Krím Oroszországhoz csatolása miatti szankcióként.


A 318 tagú közgyűlésben a jelenlévők közül 145-en szavaztak igennel, 21-en nemmel, 22-en pedig tartózkodtak a voksoláson. A 18 orosz képviselő bojkottálta a szavazás előtti vitát, amelyet "nevetségesnek" nevezett és elítélt. Az orosz képviselők a szavazásban nem vehettek részt.

A szavazati jog felfüggesztése mellett az orosz képviselőket a közgyűlés vezető szerveinek munkájából is kizárták, és a választási megfigyelő missziókban sem vehetnek részt.

Ukrajna területének megszállása, a katonai erővel fenyegetés, a törvénytelen "népszavazás" elismerése és a Krím elcsatolása minden kétséget kizáróan a nemzetközi jog súlyos megsértése - indokolja a döntést az elfogadott határozat.

Az Európa Tanácsnak 47 ország a tagja, köztük van Oroszország és Ukrajna is. Oroszországból a moszkvai törvényhozás 18 képviselője vehet részt az ET parlamenti közgyűlésének munkájában, a küldöttség egyik alelnöke viszont Leonyid Szluckij, aki március közepe óta nem utazhat be az Európai Unióba, mert szerepel az vagyonbefagyasztással és vízumtilalommal sújtottak listáján, egy póttag helyettesítheti.

Az orosz európa tanácsi képviselőcsoport vezetője, a Vlagyimir Putyin Egységes Oroszország nevű pártjához tartozó Alekszej Puskov a szavazás után sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: Oroszország nem fog sietni, hogy eldöntse, "maradjon-e a közgyűlésben", vagy pedig távozzon.

"Úgy vélem, nem fogunk sietni. Küldöttségünk nyugodt körülmények között megvitatja, van-e értelme maradni a közgyűlésben" - mondta, s hozzátette: két-három héten belül megteszik ezzel kapcsolatos bejelentésüket. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS