2020. október 30. péntekAlfonz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elutasították az amerikai republikánus szenátorok a nők egyenlő bérezését

2014. április 10. 08:32, utolsó frissítés: 08:32

Az amerikai szenátus republikánus tagjai szerdán elutasítottak egy demokrata törvénytervezetet, amely a nők fizetésbeli diszkriminációjának megszüntetését célozta.

A szövetségi felsőházban 53-44 arányban szavaztak a törvényjavaslat mellett. A jogszabály szenátusi elfogadásához azonban 60 voksra lett volna szükség. (A házban a jelenlegi összetételében 53 demokrata, 45 republikánus és 2 független szenátor van, utóbbiak a legtöbb esetben a demokratákkal együtt szavaznak.)

A voksolás eredményének mobilizáló hatása lehet a novemberi "félidős" kongresszusi választásokon. A republikánusok elutasító szavazata a demokraták kezére játszhat, akik attól tartanak, hogy a követőik közül sokak által érdektelennek tartott politikai erőpróbán elveszíthetik a többséget a szenátusban.

Az idei immár a harmadik olyan választási év Amerikában, amikor a demokraták a nemek bérezésének kiegyenlítését szorgalmazták, a republikánusok pedig az indítvány ellen szavaznak. A törvénytervezet egyébként a republikánus többségű képviselőházban akkor is elakadt volna, ha azt a szenátus megszavazza.

Az amerikai Népszámlálási Iroda adatai szerint 2012-ben a nők átlagosan a férfiak bérének 77 százalékát kapták. Ez javulást jelent az 1960-ban mért 61 százalékhoz képest, ám az arány 2001 óta gyakorlatilag nem változott. A statisztikák azt mutatják, hogy az Egyesült Államokban az összehasonlítható állásokban dolgozó férfiak minden iskolázottsági kategóriában többet keresnek, mint női kollégáik.

A republikánusok szerint a bérek kiegyenlítése megkötést jelentene a munkaadók számára. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS