2022. január 29. szombatAdél
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Harkiv is kikiáltotta a „függetlenséget”

2014. április 08. 08:23, utolsó frissítés: 09:15

Az ukrán belügyminisztérium "terrorellenes" műveletet kezdett kedd reggel a kelet-ukrajnai Harkiv városában, ahol a szakadárok előző nap kikiáltották a "harkivi népi köztársaságot".


A rendőrség lezárta a város központját, és azt kérte a helyi lakosságtól, hogy "nem nyugtalankodjon", mert mihelyt véget ér az akció, megnyitja a városközpont.

Az ukrán média helyszíni jelentései szerint a rendőrség kora reggel megostromolta, és már meg is tisztította a szakadároktól a harkivi megyei adminisztráció épületét. Egy ottani újságíró arról tájékoztatott Facebook-oldalán, hogy egy puskalövés se dördült el, és a hatóságok mintegy 70 oroszbarát épületfoglalót őrizetbe vettek.

Hétfőn néhány száz maszkos, oroszpárti tüntető botokkal szétkergette a városban az ország egységéért demonstrálók, a kijevi hatalomváltó tüntetőkkel rokonszenvezők utcai gyűlését. Helyszíni jelentések szerint az európai integráció hívei a közeli kávéházakban és a Sevcsenko parkban bújtak el. Elrejtették az ukrán szimbólumokat, és arra várnak, hogy biztonságban elhagyhassák a város központját.

Délelőtt a belügyminisztérium megyei részlegének sajtóosztálya azt közölte, hogy a rendőrök és az oroszbarát demonstrálók megállapodtak, és utóbbiak önként kivonultak a megyei adminisztráció előző nap elfoglalt épületéből. A közlemény szerint a rendvédelmieknek sikerült meggyőzniük a tüntetőket arról, hogy véleményüknek kizárólag a törvény biztosította keretek között, a közrend megsértése nélkül adjanak hangot. A szeparatista tüntetők ugyanakkor a megyeháza előtt maradtak, és folytatták tüntetésüket.

Hétfőn Donyeckben a megyei adminisztráció épületét megszállva tartó oroszbarát szakadárok kikiáltották a "független donyecki köztársaságot".

A döntést a szeparatisták által létrehozott, úgynevezett "népi tanács" hozta meg rendkívüli ülésén. A testület emellett úgy határozott, hogy az újonnan létrehozott "köztársaság" csatlakozik Oroszországhoz.

A szakadárok vezetői kihirdették a tanács döntését a hivatali épület előtt összegyűlt oroszbarát tüntetőknek, akik kitörő ovációval és Oroszországot éltető skandálással fogadták a bejelentést.

Az oroszbarát tüntetők a megyei adminisztráció épületét vasárnap szállták meg Donyeckben. Elfoglalták az ukrán titkosszolgálat székházát is, amelyet azonban hétfő este sikerült visszafoglalni. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS