2022. január 29. szombatAdél
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Épületet foglaltak a donyecki oroszbarát tüntetők

2014. április 07. 09:13, utolsó frissítés: 14:13

Oroszbarát tüntetők vasárnap a kelet-ukrajnai Donyeckben megrohamozták és elfoglalták a megyei adminisztráció épületét.


A szeparatista tüntetők gránátot dobtak az épületre, és közelharcba keveredtek az adminisztrációt védő rendőrökkel. Helyszíni jelentések szerint mintegy 200-an hatoltak be az épületbe. A becslések alapján körülbelül kétezernyi tüntető többi része azonban inkább kívül maradt. A behatolók, akik belülről elbarikádozták magukat, hangosbemondón keresztül közölték követelésüket, miszerint tartson a megyei tanács rendkívüli ülést, és írjon ki népszavazást a megye Oroszországhoz csatlakozásáról.

Eközben Harkivban összetűzésbe keveredtek az oroszbarát, illetve a kijevi hatalomváltást támogató tüntetők, a "Jevromajdan" támogatói, akik az őket elválasztó rendőrkordonon keresztül petárdákkal, műanyagpalackokkal, kövekkel és botokkal dobálták egymást. Az oroszbarát szeparatistáknak néhányszor sikerült áttörniük a rendőrkordonon. A sérültek száma nem ismert, ugyanakkor a helyszínen több "Jevromajdan" párti demonstrálót láttak vérző fejjel, és egy egy sérült rendőrt is.

Luhanszkban az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) helyi épületét foglalták el rohammal szeparatista tüntetők. Követelésükre az SZBU helyi munkatársai hat oroszbarát aktivistát kiengedtek az őrizetből. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS