2020. december 6. vasárnapMiklós
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

NVI: a kiküldött levélcsomagok 70 százaléka már "visszaérkezett"

2014. április 06. 16:56, utolsó frissítés: 18:08

Vasárnap reggelig összesen 146 ezer levélszavazatot adtak le az arra jogosultak - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) vezetője a Nemzeti Választási Bizottság vasárnap délutáni ülésén.


A magyarországi lakóhellyel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazhatnak az országos listára az országgyűlési képviselők vasárnapi választásán, ha felvetették magukat a névjegyzékbe. Összesen 195 ezer levélben szavazót vett fel a névjegyzékbe az NVI.

Az NVI-hez vasárnap reggelig csaknem 44 ezer levélszavazat érkezett vissza postán, az NVI csak azokat a postán küldött levélszavazatokat veheti figyelembe az eredmény megállapításakor, amelyek szombat éjfélig megérkeztek.

A külképviseleteken 102 ezer levélszavazatot adtak már le, azaz összesen 146 ezer levélszavazatot - az összes levélszavazat több mint 70 százalékát - már leadták a választók.

Azok a választópolgárok, akik még nem adták le levélszavazatukat, a voksolás napján leadhatják azokat a külképviseleti szavazás ideje alatt, valamint az országgyűlési egyéni választókerületek székhelyein a választási irodákban.

Az NVI vasárnapig 109 805 levélszavazat azonosító nyilatkozatát dolgozta fel, ebből 87 972 volt érvényes. Azokat a szavazólapokat rejtő borítékokat, amelyek mellett érvényes azonosító nyilatkozat volt, vasárnap bontják fel, este 7 óra után.

Az NVI 80 munkatársa bontja majd fel ezeket az egyelőre lezárt borítékokat, csoportosítják a szavazólapokat, majd szkennelik, hogy a választás előzetes eredményét közölni tudja az NVI. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS