2021. október 28. csütörtökSimon, Szimonetta
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Lövöldözött Kijevben a Jobboldali Szektor egyik tagja

2014. április 01. 11:01, utolsó frissítés: 11:01

A Jobboldali Szektor (PSZ) ukrán nacionalista szervezet egyik tagja lövöldözött hétfő este Kijev központjában, és megsebesített három embert, köztük egy fővárosi vezetőt - jelentette a helyi média.


A híradások szerint Andrij Kozjubcsik, a Jobboldali Szektor egyik tagja Kijev központi utcáján, a Hrescsatikon egy étterem előtt összeszólalkozott a Majdan Önvédelme nevű szervezet tagjaival, majd előrántotta pisztolyát, lövöldözni kezdett, és megsebesített három embert. A férfi ezután az étterem vécéjében barikádozta el magát. Kisvártatva, még a rendőrség megérkezése előtt a helyszínre értek a Jobboldali Szektor állig felfegyverzett tagjai, és a közelben lévő Dnyipro szállodába kísérték őt, majd átadták a rendőrségnek.

A sebesültek között van Bohdan Dubasz, a kijevi városi adminisztráció helyettes vezetője, akit már hazaengedtek a kórházból. A sebesültek egyike, az Önvédelem 31 éves aktivistája azonban súlyosan megsebesült: két golyó átment a tüdején, illetve egy a has tájékán. Az illető sok vért vesztett, kórházban megműtötték, állapota súlyos.

Arszen Avakov belügyminiszter szerint a lövöldöző ittas állapotban volt. A helyi lakosok kérésére a rendőrség és az Önvédelem aktivistái körülzárták a szállodát, és felszólították a Jobboldali Szektor bent tartózkodó tagjait, hogy adják le fegyvereiket.

Egy héttel ezelőtt a rendőrség kommandósai a nyugat-ukrajnai Riven közelében lelőtték, Olekszandr Muzicskót, a Jobboldali Szektor nyugat-ukrajnai "koordinátorát", aki a szervezet második számú vezetője volt. A szervezet a kijevi Függetlenség tere tüntetőinek szélsőséges nacionalista önvédelmi egységeiből alakult az év elején, és meghatározó szerepet játszott Viktor Janukovics ukrán elnök rendszerének megbuktatásában. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS