2021. október 28. csütörtökSimon, Szimonetta
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Önálló nemzetiségként való elismerésüket kérik a kárpátaljai ruszinok

2014. április 01. 08:22, utolsó frissítés: 08:22

A Kárpátaljai Ruszin Néptanács (NRRZ) elnöksége nyilatkozatban kéri Ukrajna új vezetésétől a ruszinok önálló nemzetiségként történő állami szintű, alkotmányban rögzített elismerését és jogaik visszaállítását.


A ruszin szervezet nyilatkozata megállapítja, az NRRZ elnöksége mély aggodalommal figyeli Ukrajna utóbbi hónapokban kialakult társadalmi, politikai és gazdasági helyzetét. A kijevi Függetlenség téren lezajlott tiltakozó megmozdulások és emberáldozatokat követelő tragikus események után az új ukrán hatalom az ország területi egységét fenyegető jelentős kihívásokkal találta magát szemben – áll a dokumentumban. A nyilatkozat szerint a Krímet Oroszország annektálta, nyugtalanság tapasztalható a keleti és déli országrészekben, államcsőd fenyeget, megbomlott a törvényes rend, fenyegető helyzet alakult ki az emberi jogok és szabadságjogok megőrzését illetően, beleértve a nemzetiségi kisebbségeket – adta hírül hétfőn a munkácsi mukachevo.net hírportál.

A nyilatkozat szerint az NRRZ hosszú évek óta kiáll Ukrajna demokratikus fejlődése és európai integrációs törekvése mellett, tudva azt, hogy Európában tiszteletben tartják az emberi jogokat és az emberhez méltó élethez való jogot.

Mi kompromisszumok keresésével, demokratikus úton, a radikalizmust elutasítva szeretnénk megoldást találni a bonyolult problémákra” – szögezte le a ruszin szervezet, amely sajnálattal állapítja meg, hogy – az európai országokkal ellentétben, ahol a ruszinok régóta önálló nemzetiségnek számítanak – Ukrajnában máig nem ismerték el őket tősgyökeres népként, és továbbra is megsértik jogaikat.

Az NRRZ azt kéri az ukrán állam új vezetésétől, hogy végre döntsön az alkotmányban szavatolt módon a ruszinok állami szintű elismeréséről, és állítsa helyre a jogaikat. A szervezet támogatja továbbá a hatalom decentralizációját, a regionális és helyi önigazgatások jogainak bővítését, az európai országok mintájára.

Az NRRZ kérte az európai szervezeteket, hogy segítsenek Ukrajnának gazdasági, szociális és jogi helyzetének a stabilizálásában, hogy Kárpátalja – az elmúlt évszázadokhoz hasonlóan – továbbra is a nemzetiségi tolerancia példája maradhasson. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS