2021. október 17. vasárnapHedvig
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A magyar külügy elítéli Ukrajna területi integritásának megkérdőjelezését

2014. március 29. 15:30, utolsó frissítés: 15:30

A Külügyminisztérium elítéli, hogy egyes pártok, mozgalmak politikai haszonlesésből megkérdőjelezik más országok területi integritását, szuverenitását, és figyelmen kívül hagyják az adott országban élő magyar közösség érdekeit, amint az a "Petíció Kárpátaljáért" című szöveg esetében nyilvánvaló - közölte a tárca az MTI-vel.


A Külügyminisztérium épülete előtt péntek este Kárpátalja autonómiájáért, illetve Ukrajnától való elszakadásáért tüntettek Gaudi-Nagy Tamás jobbikos országgyűlési képviselő kezdeményezésére.

A demonstrálók molinókkal érkeztek, azokra angol és magyar nyelven például azt írták, "Önrendelkezést Kárpátaljának", illetve "Magyarország visszaköveteli Kárpátalját". A két-háromszáz résztvevő közül többen nemzetiszínű és árpádsávos lobogót tartottak a magasba. A szervezők petíciót adtak át a Külügyminisztérium ügyeletes munkatársának. Egyebek mellett követelik, hogy a magyar állam ismerje el a krími népszavazás eredményét, továbbá intézkedjenek a Magyar Honvédség felkészítéséről, hogy képes legyen megvédeni a kárpátaljai magyarokat.

A Külügyminisztérium közleményében hangsúlyozza: elhatárolódik a petíció tartalmától és szellemiségétől, mert az nem segíti a külhoni magyar közösségek szülőhelyen való megmaradását, boldogulását, hanem ellenkezőleg: veszélyezteti a kárpátaljai magyarság és az egész térség biztonságát.

Magyarország többször kinyilvánította, hogy változatlanul támogatja Ukrajnát területi egységének és szuverenitásának megőrzésében, nem tekinti az önrendelkezési jog törvényes gyakorlásának a március 16-i krími "Patyomkin-referendumot", és sem annak eredményét, sem pedig a Krím félsziget Oroszországhoz csatolását nem ismeri el - írja a szaktárca.

A magyar kormány következetesen kiáll a kárpátaljai magyarság jogainak tiszteletben tartása és érvényesülése mellett - különös tekintettel nyelvi és oktatási jogaikra - mind kétoldalú keretekben, mind a nemzetközi fórumokon - hangsúlyozza közleményében a Külügyminisztérium. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS