2021. október 19. keddNándor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az Ukrajnai Magyar Demokrata Párt betiltását kéri a Szvoboda

2014. március 10. 08:38, utolsó frissítés: 08:38

Az Ukrajnai Magyar Demokrata Párt (UMDP) betiltását kéri „ukrán- és népellenes” tevékenység miatt az ukrán főügyészségtől a nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt Kárpátalja megyei szervezete.


A pártszervezet az Oleh Mahnickij ukrán főügyésznek írt beadványában közölte, hogy megvizsgálta az UMDP-nek és alapító elnökének, Gajdos Istvánnak az „ukrán nép szabadságért és nemzeti méltóságért vívott küzdelme” idején folytatott tevékenységét, és kéri a párt ukrán- és népellenes tevékenység folytatása címén történő betiltását. Bizonyítékként a dokumentum Gajdosnak a „forradalmi” események során az UMDP nevében tett nyilatkozatait és a hatalompárti tüntetésekre felbérelt zavarkeltőkből verbuvált csoportok szervezésében vállalt tevőleges szerepét említi – adta hírül vasárnap a Novini Zakarpattya című kárpátaljai hírportál.

A beadvány szerint a honatya közvetlenül részt vett a zavarkeltő csoportok irányításában a Régiók Pártja (PR) két másik „hírhedt” parlamenti képviselőjével, Nesztor Sufriccsal és Oleh Kalasnyikovval együtt. „Különösen kirívó cinizmusról árulkodnak Gajdos felszólalásai a 2014. február 18-i és 19-i „Majdan-ellenes” tüntetéseken, amikor vadállati kegyetlenséggel öldökölték és kínozták az ukrán hazafiakat, a Tisztek Házában berendezett tábori kórházból sebesülteket raboltak el és végeztek ki” – olvasható a beadványban, amely szerint Gajdos a kárpátaljai magyarság nevében magyarul felszólalva szégyent hozott a kárpátaljai magyarokra azzal, hogy – igazságtalanul – ukrángyűlölőkként és a „méltóság forradalmának” ellenségeiként tüntette fel őket.

A Szabadság párt kárpátaljai szervezete a politikai pártokról szóló ukrán törvény 21. cikkelyére hivatkozva kéri az ukrán főügyésztől, hogy kezdeményezze az UMDP betiltását az alkotmány és a párttörvény megsértése miatt.

A nacionalista pártszervezet egyúttal felszólítja az UMDP tagjait, hogyha „még maradt bennük becsület és lelkiismeret”, határolódjanak el rossz hírű vezetőjüktől, ítéljék el a cselekedeteit, és lépjenek ki a pártból. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS