2022. december 4. vasárnapBorbála, Barbara
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Lemondatták Ungvár polgármesterét is

2014. február 25. 09:30, utolsó frissítés: 09:30

Megvonták a bizalmat Ungvár polgármesterétől a tüntetők nyomására hétfőn a városi önkormányzat képviselői. A város ügyeinek intézését a választásokig megbízott polgármesterként a tüntetések egyik vezetője végzi.


A tavaly november óta tartó ungvári tüntetések egyik fő követelése Viktor Pogorelov polgármester lemondása volt. Ungvár első emberét hivatali hatalommal való visszaéléssel, korrupcióval és gyanús privatizációs ügyletek fedezésével vádolták a tiltakozók.

Az ungvári önkormányzati képviselők Pogorelov lemondatása után a város polgármesteri hivatalának korábbi jegyzőjét, a 2004-es narancsos forradalom idején játszott szerepe miatt „kárpátaljai Che Guevara”-ként emlegetett Viktor Scsadejt, a mostani ungvári tüntetések egyik vezetőjét bízták meg ideiglenesen a város vezetésével.

Az ungvári önkormányzat ülésén Rosztiszlav Bulanov képviselő, a tiltakozó megmozdulások egyik szervezője bejelentette, hogy elhagyta Ukrajnát Kárpátalja megye kormányzója. Értesülései szerint Olekszandr Ledida testőrségével együtt Szlovákiába távozott.

Az utóbbi napokban olyan hírek keltek szárnyra a kárpátaljai ukrán médiában, hogy a megye kormányzója lemondott, és egész családját Prágába menekítette.

Ungvári hírportálok hétfőn jelentették, hogy távozott tisztségéből Kárpátalja megye főügyésze. Volodimir Korbanyt, akit alig néhány hónapja neveztek ki posztjára, a kárpátaljai média és az ungvári tüntetők korrupciós ügyletek eltussolásával, az Ungvár központjában található Korona szálló korrupciógyanús privatizációjában való közreműködéssel vádolták. A megyei ügyészség épülete előtt múlt pénteken tüntetőknek még azt mondta: nem mond le.

Országos visszhangot keltett Ukrajnában, hogy szombaton az ukrán rendőrséggel együttműködő Jobboldali Szektor radikális csoport tagjai korrupció gyanújával lefogták és Ungváron a megyei kormányzóság épülete előtt ragasztószalaggal oszlophoz kötözték Szerhij Harcsenkót, a csapi vámhivatal parancsnokát, akire szégyentáblát is tettek.

A kormányzósági épületben tartott kihallgatásakor a vámfőnök kamerák előtt mondta el, hogyan sarcolták a kijevi központból küldött, mindenkitől független megbízottak az ukrán-magyar határon a vállalkozók áruit, valamint a Dél- és Nyugat-Európában dolgozó nyugat-ukrajnai vendégmunkások küldeményeit szállító járműveket. Közlése szerint a Záhony-Csap közúti határátkelőhelyen hetente Ukrajna irányába áthaladó csaknem ezer kisbusz után, űrtartalomtól függően, egyenként 250–500 euró csúszópénzt szedtek, és az így begyűjtött összegeket Kijevbe továbbították.

A vámparancsnokkal kihallgatása után megíratták a felmondását, és felszólították, hogy 12 órán belül hagyja el Kárpátalja területét. Sajtóértesülések szerint Harcsenko vasárnap Szlovákiába ment.

A kárpátaljai médiában a 30 éves Harcsenkóról az a hír járta, hogy a csapi vámhivatal országos szinten is fontos vezetői tisztségét tavaly születésnapi ajándékként kapta sógorától, az időközben Oroszországba menekült Olekszandr Klimenko ukrán jövedéki és adóügyi minisztertől. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS