2022. december 4. vasárnapBorbála, Barbara
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Lemondott Szevasztopol polgármestere, akár el is szakadhat a Krím-félsziget

2014. február 25. 08:45, utolsó frissítés: 09:59

Lemondott hétfőn az orosz többségű dél-ukrajnai Krím-félszigeten levő Szevasztopol polgármestere.


A helyi Szevasztopolszkije Novosztyi című lap beszámolója szerint Volodimir Jacuba azzal indokolta döntését, hogy "már nincsenek helyükön azok a vezetők, akik őt kinevezték" és így nincs joga, hogy betöltse hivatalát. (Jacubát az ukrán parlament által leváltott Viktor Janukovics elnök tette meg a fekete-tengeri orosz hadiflotta központjául szolgáló kikötőváros vezetőjévé 2011-ben.) Jacuba állítólag kilépett az eddig kormányzó - hétfőtől azonban ellenzékbe vonuló - Régiók Pártjából is.

Vasárnap helyi források szerint 30 ezer fős tüntetést rendeztek Szevasztopolban a Népakarat a fasizmus ellen Ukrajnában címmel. Kifejezték bizalmatlanságukat a város vezetése ellen, és új polgármestert választottak egy orosz üzletember, Olekszij Csalij személyében.

Az orosz zászlókat lengető tömeg - egyetlen ukrán lobogó sem volt látható a felvonuláson - határozatot fogadott el arról, hogy Szevasztopol nem ismeri el az ukrán parlament legutolsó döntéseit, és államcsínynek tartja az országban zajló eseményeket.

"Oroszország, Oroszország, Oroszország" - skandálta a tömeg. A gyűlésen elhangzott, hogy Szevasztopol orosz város és az is marad mindig, "soha nem adjuk meg magunkat a kijevi fasisztáknak" - írta a brit The Guardian című napilap.

A Viktor Janukovics rezsimje elleni az utóbbi hetekben-hónapokban Ukrajna-szerte tartott ellenzéki tiltakozások nem voltak népszerűek a Krím-félszigeten, a helyi parlament képviselői több ízben kezdeményezték, hogy az autonóm státust élvező krími köztársaság forduljon segítségért Oroszországhoz. Volodimir Konsztantyinov, a krími parlament elnöke múlt csütörtökön kijelentette: a félsziget napirendre veheti az Ukrajnától való elszakadás kérdését, ha az ország szétesik.

Ukrajnán belül a Krímben a legerősebb az Oroszországhoz kötődés hagyománya, a félsziget hivatalosan Oroszország része volt, amíg 60 évvel ezelőtt a moszkvai szovjet vezetés az ukrán köztársasághoz csatolta. A szevasztopolihoz hasonló, kisebb tüntetés volt vasárnap a félsziget fővárosában, Szimferopolban is. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS