2022. január 29. szombatAdél
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Legalább 10 ember szemét lőhették ki gumilövedékekkel Ukrajnában

2014. február 11. 08:21, utolsó frissítés: 08:21

Az erőszaknak véget kell vetni, az eddigi emberijog-sértések felelőseit pedig el kell számoltatni Ukrajnában - tudatta Nils Muiznieks, az Európa Tanács emberi jogi biztosa hétfőn, miután öt napot töltött Ukrajnában.


A lett politikus szerint határozott fellépésre van szükség annak érdekében, hogy a jogsértéseket elkövető rendfenntartók ne úszhassák meg tetteiket büntetlenül.

A biztos arra is kitért, hogy bár a tiltakozók jelentős hányada békés volt, a tüntetők között is voltak, akik erőszakhoz folyamodtak, emiatt pedig több rendfenntartó is megsérült, többen közülük súlyosan.

A közlemény tanúsága szerint Muiznieks és küldöttsége több tucat emberrel beszélt, a delegációval pedig orvosszakértő is utazott Ukrajnába, akinek megállapítása szerint a rendőri visszaélések léptékéről az tanúskodik a leginkább, hogy milyen sokan szenvedtek fejsérülést, és legalább 10 embernek lőtték ki a szemét gumilövedékekkel.

"Nem kell emberek fejét betörni és a fogaikat kiverni ahhoz, hogy elfogják őket, és ugyanúgy nem szükséges a tüntetők fejére célozni gumilövedékkel a tömeg megfékezése vagy az erőszakos tiltakozók visszaverése érdekében. Nulla fok alatti hőmérséklet mellett a vízágyú alkalmazása is elfogadhatatlan" - húzza alá az ET emberi jogi biztosa.

Különösen aggasztónak találta a biztos, hogy ismeretlenek több tiltakozót is elraboltak, majd súlyosan összevertek, amibe az egyik áldozat bele is halt.

A biztos aggályosnak találta ukrajnai látogatása alkalmával azt is, hogy több helyütt a hatóságok velük együttműködő civil csoportokat fegyvereztek fel és vetettek be a rend fenntartása érdekében.

"Nem hivatalos személyek bevetése tiltakozások biztosítására rendkívül veszélyes, mert lerombolja a rendfenntartók iránti bizalmat, lehetetlenné teszi a felelősségre vonást, és teljesen 'kontraproduktív', ha a cél a feszültség csökkentése" - jegyezte meg Muiznieks.

A nyomozó hatóságokkal szembeni bizalmatlanság jeleként értékeli a lett ombudsman azt is, hogy bár a rendőri túlkapásokra temérdek sérülés szolgálna bizonyítékul, a hatóságok tájékoztatása szerint összesen hét esetben érkezett panasz az ügyészségekre rendőri erőszak miatt. A közlemény szerint a biztos több olyan emberrel is beszélt, aki arról adott számot, hogy a hatóság és az ügyészség sokkal buzgóbb azokkal a tiltakozókkal szemben, akiket zavargások szításával és középületek elfoglalásával gyanúsítanak vagy vádolnak. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS