2022. január 29. szombatAdél
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kijevi tüntetések: Klicsko kiharcolt egy tűzszünetet

2014. január 23. 14:31, utolsó frissítés: 14:31

Vitalij Klicsko ukrán ellenzéki vezető csütörtökön rávette a rohamrendőröket és a velük szemben álló tüntetőket, hogy átmenetileg - az ellenzék és az államfő közötti tárgyalások idejére - szüntessék be az egymás elleni támadásokat.


Az Ütés (UDAR) párt elnöke előbb a belügyi alakulatok tagjaival beszélt, hogy ne lőjék a tüntetőket, és ne vessenek be tömegoszlató gránátokat. Ezután a tüntetőkhöz ment, akiket szintén sikerült rábeszélnie, hogy átmenetileg szüntessék be a rendőrök elleni támadásaikat. Klicsko elmondta a tüntetőknek, hogy követeli a január 16-án elfogadott jogsértő törvények megsemmisítését, a kormány menesztését, különösen Vitalij Zaharcsenko belügyminiszter leváltását és rendkívüli parlamenti választások kiírását.

Kijev belvárosában most viszonylagos nyugalom van, egyik oldal sem támad. A tervek szerint délután folytatják a válság rendezését célzó, előző nap megkezdett tárgyalásokat az ellenzék vezetői Viktor Janukovics elnökkel. Szerdán a megbeszéléseken nem sikerült megállapodást elérniük. A találkozó után Klicsko a tüntetők előtt leszögezte: az elnök egy nap haladékot kap, hogy válaszoljon az ellenzék követeléseire. Arra az esetre, ha az elnök erre nem hajlandó, Klicsko jelezte: "akkor támadásba megyünk át".

Közben a belügyminisztérium sajtószolgálata közölte, hogy a múlt vasárnap óta tartó kijevi zavargásokban való részvételért mostanáig 73 személyt vettek őrizetbe, körülük 21-et helyezett a bíróság előzetes letartóztatásba.

Csütörtöki hírek szerint a tüntetők újabb katapultot építettek a korábbi nem működő, ráadásul később a rohamrendőrök által lerombolt gépezet helyett. A mostani jóval kisebb, mint a korábbi három méter magas faszerkezet, és inkább egy óriás csúzlihoz hasonlít. Készítői szerint sokkal könnyebb vele lőni, és biztosabb, hogy nem mond csődöt. Az új katapultot még nem próbálták ki. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS