2022. január 29. szombatAdél
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Öt halott és háromszáz sebesült Kijevben

2014. január 23. 08:08, utolsó frissítés: 08:37

Kedd estig öten haltak meg és mintegy háromszázan sebesültek meg Kijevben az utcai harcokban. Oleh Muszij, a tüntetőket ellátó önkéntes orvosi szolgálat koordinátora szerint ötből négy áldozat lőtt sebek miatt halt meg. Hozzátette, hogy két haldoklón az orvosok nem tudtak segíteni, mert a Berkut alakulat rohamrendőrei épp akkor léptek támadásba.


A Dotoho blog azt írja, 24 órás ultimátumot kapott az ellenzéktől Viktor Janukovics ukrán elnök, aztán támadnak. Janukovics nem reagált érdemben az ellenzéki delegáció felvetésére, akik előrehozott választások kiírását szeretnék elérni.

Az önkéntes orvos azt is elmondta, hogy előző nap egy vöröskeresztes ruhát viselő önkéntesüket egy rohamrendőr háromszor hátba lőtte gumilövedékkel, miközben előbbi segítséget próbált nyújtani egy sérült tüntetőnek. Muszij állítása szerint a Berkut olyan új típusú könnygázt használ a tüntetők ellen, amely sokkal veszélyesebb az egészségre.

Közben az ukrán védelmi minisztérium közölte, hogy a hadsereg nem avatkozik be a belügyi alakulatok és a tüntetők közötti összecsapásokba, valamennyi katona és minden haditechnikai eszköz az állandó állomáshelyén van.

A zavargások kora este sem csitultak a parlament és a kormány épületének helyet adó Hrusevszkij utca két végében, a Függetlenség terének szomszédságában lévő Európai térnél, illetve a Dinamo futballklub stadionjánál. A tüntetők továbbra is kövekkel és Molotov-koktélokkal támadják a rendvédelmieket, akik közben vízágyús autókkal locsolják az utcában gyújtott tüzeket, időről időre fény- és hanggránátokat vetnek be a tüntetők ellen.

A demonstrálók újabb barikádot kezdtek deszkákból és mindenféle alkatrészekből építeni az Európai térnél, és újabb frontot nyitottak a kormánynegyedben az elnöki hivatalnál az épületet őrző rohamrendőrökkel szemben. (index)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS