2022. január 29. szombatAdél
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nagyon durva a helyzet Ukrajnában

2014. január 22. 14:20, utolsó frissítés: 14:22

Újabb súlyos összecsapások törtek ki Kijevben a rohamrendőrök és a Viktor Janukovics ukrán elnök kormánya ellen tüntetők között szerdára virradóra és a nap folyamán, három tiltakozó életét vesztette, egyikük éjszaka lezuhant a Dinamo stadion árkádjának tetejéről, kettőt pedig a délelőtti zavargásokban lőttek le.


Néhány órányi viszonylagos nyugalom után szerdára virradó éjjel kezdődtek újra az összecsapások a Nyugat-barát ukrán tüntetők radikális csoportjai és a rendőrök között Kijev belvárosában. A Dinamo labdarúgóklub stadionjának bejáratánál füstgránátokkal, fáklyákkal, gyújtópalackokkal és kövekkel kezdték el dobálni a rendőröket, akik hanggránátokkal és könnygázzal válaszoltak.

A zavargás résztvevői közül többen felmásztak a stadion bejárati árkádjának tetejére, és onnan dobálták gyújtópalackjaikkal a rendőröket. Amikor a Berkut különleges rendőri alakulat tagjai szintén feljutottak az oszlopcsarnok tetejére, két tüntető ott rekedt. Az egyikük lezuhant, és a helyi híradások szerint kórházba szállítása után belehalt súlyos sérüléseibe.

Televíziós híradások szerint a rohamrendőrök szerdán akcióba lendültek a tüntetők ellen, miután Mikola Azarov miniszterelnök előző este figyelmeztetett, hogy a hatóságok erőt fognak alkalmazni a "provokátorokkal szemben", ha nem érnek véget a rendzavarások.Helyszíni jelentések szerint szerda délben a rendvédelmi szervek újabb támadást intéztek, áttörték a tüntetők második védelmi vonalát is, és elkezdték bontani a második sor barikádot. A tüntetőket a parlament és a kormányépület utcájában egészen a Majdan (Függetlenség tere) közvetlen szomszédságában lévő Európai térig szorították vissza. A Berkut tagjai könnygáz- és hanggránátokat vetettek be a tüntetők ellen, míg ez utóbbiak kövekkel és Molotov-koktélokkal dobálták a rendvédelmi erőket.

A szerdai kormányülésen terroristáknak nevezte a rohamrendőrök ellen harcoló tiltakozókat Mikola Azarov kormányfő. "A Majdan terén demonstrálók egy része sokáig egyensúlyozott a békés tüntetések határán, majd átlépte ezt a határt és általában a keresztény erkölcsi elveket. A Majdan tüntetőinek radikális, szervezett szélsőjobboldali csoportja tömeges rendbontásokat kezdeményezett Kijev belvárosában. Felfegyverkezve és gyúlékony anyagokkal támadtak a rendvédelmi erők tagjaira, és járműveket gyújtottak fel" - fogalmazott kormánya tagjai előtt a miniszterelnök, az ukrán fővárosban kialakult helyzetet értékelve.

Eközben Vitalij Klicsko, az ellenzéki Ütés (UDAR) párt elnöke az ukrán kormányt tette felelőssé a kijevi tüntetések halálos áldozataiért. "Szándékos provokáció történt. Ma a kijevi kormány a saját népére nyit tüzet válaszul az emberek követeléseire. Erre nincs mentség" - olvasható Klicsko szerdán kiadott közleményében.

Catherine Ashton, az EU külügyi főképviselője erőteljesen elítélte az ukrajnai események erőszakos eszkalációját szerda délelőtt kiadott közleményében. "Az erő alkalmazása és az erőszakhoz folyamodás nem válasz a politikai válságra. Minden erőszakcselekményt haladéktalanul be kell szüntetni és ki kell vizsgálni. A felelősöket el kell számoltatni" - szögezi le közleményében az EU külügyi főképviselője.

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár rövid közleményben szintén elítélte a kijevi "drámai fejleményeket", egyúttal rendkívüli aggodalmának adott hangot a tüntetők haláláról érkező jelentések miatt.

"Számos ukrán személy" vízumát érvénytelenítette az Egyesült Államok kijevi nagykövetsége a Viktor Janukovics kormánya ellen tiltakozókkal szembeni fellépés miatt - közölte szerdán az amerikai diplomáciai képviselet.

Az orosz duma az általa szélsőségesnek nevezett ukrán ellenzéket és a nyugati politikusokat egyaránt felelőssé tette az ukrajnai belpolitikai feszültség erősödéséért szerdán elfogadott nyilatkozatában. Az orosz törvényhozók aggodalmukat fejezték ki a belpolitikai összeütközések egyre agresszívebbé válása miatt. Megengedhetetlennek nevezték a külső nyomásgyakorlást Ukrajnára, valamint azt, hogy szerintük mesterségesen erőltessék rá a szomszédos országra a társulást az Európai Unióval.

A kormányerők és a tüntetők közötti konfliktus azután mérgesedett el, hogy az ukrán parlament a múlt hét második felében több olyan jogszabályt szavazott meg rohamtempóban, kézfeltartással, amely korlátozta a gyülekezés és a szólás szabadságát, és egyértelműen azt a cél szolgálta, hogy ellehetetlenítsék, törvényen kívülre helyezzék a hatalom ellen tiltakozókat. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS