2022. január 29. szombatAdél
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Még egy halott a kijevi tüntetésekben: lelőtték

2014. január 22. 11:00, utolsó frissítés: 11:19

Lelőttek egy tüntetőt Kijevben, amikor a rohamrendőrök szerdán reggel támadást indítottak a város központjában negyedik napja zavargó radikális csoportok ellen.


"Egy férfi meghalt ma reggel, vélhetően lesből lőtték le" - nyilatkozta egy ellenzéki forrás. A férfit négy lövés találta el. A hatóságok vizsgálatot indítottak a tüntető halála ügyében. Ő a második halálos áldozata az összecsapásoknak. Korábban egy férfi lezuhant a Dinamo Stadion oszlopcsarnokának tetejéről, és kórházba szállítása után életét vesztette.

Televíziós híradások szerint a rohamrendőrök szerdán akcióba lendültek a tüntetők ellen, miután Mikola Azarov miniszterelnök előző este figyelmeztetett, hogy a hatóságok erőt fognak alkalmazni a "provokátorokkal szemben", ha nem érnek véget a rendzavarások.

A hivatalos közlés szerint a rendőrök legalább ötven embert őrizetbe vettek a zavargásokban való részvétel miatt.

A belügyminisztérium közlése szerint azért léptek támadásba a rendőrök, mert információik a tüntetők szerint valamilyen ismeretlen, vélhetően égési sérüléseket okozó vegyi anyagot terveztek bevetni a belügyi egységek tagjai ellen. Miután a rendőrök támadásba lendültek, és hátrébb szorították a tüntetőket, megszerezték az ismeretlen folyadékkal teli tartályokat. Ezután a Berkut rohamrendőri alakulat visszavonult, így a tüntetők visszafoglalták korábbi állásaikat, egészen a kiégett rendőri járművekből álló barikádig nyomultak előre.

Az érvényben lévő szabályzat szerint a rohamrendőrök lőfegyvereket is bevethetnek Ukrajnában a közrend helyreállítására, illetve ha támadás éri őket. Eddig ettől tartózkodtak, és különböző oszlatási eszközöket - könnygázt, hang- és fénygránátokat, gumilövedékeket - használtak a rájuk támadó tüntetőkkel szemben. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS