2022. január 29. szombatAdél
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Meghalt egy tüntető Kijevben

2014. január 22. 08:59, utolsó frissítés: 08:59

Szerdára virradó éjjel is összecsaptak a Nyugat-barát ukrán tüntetők radikális csoportjai és a rendőrök Kijev belvárosában.


Néhány órányi viszonylagos nyugalom után a Dinamo labdarúgóklub stadionjának bejáratánál füstgránátokkal, fáklyákkal, gyújtópalackokkal és kövekkel kezdték el dobálni a rendőröket, akik hanggránátokkal és könnygázzal válaszoltak.

A zavargás résztvevői közül többen felmásztak a stadion bejárati oszlopcsarnokának tetejére és onnan dobálták gyújtópalackjaikkal a rendőröket. Amikor a különleges belügyi erő, a Berkut tagjai szintén feljutottak az oszlopcsarnok tetejére, két tüntető ott rekedt. Az egyikük lezuhant fentről, és a helyi híradások szerint kórházba szállítása után belehalt súlyos sérüléseibe.

Az AFP francia hírügynökség helyszíni beszámolója szerint a helyzet feszült, mindazonáltal nyugodtabb mint az előző két éjjel volt, bár továbbra is radikális tüntetők ezrei tolonganak a parlament épületéhez vezető sugárúton, a Dinamo-stadionnál.

Mikola Azarov miniszterelnök kedd este a Rosszija 24 című orosz hírtelevíziónak adott nyilatkozatában arra figyelmeztette az összecsapások résztvevőit, hogy a hatóságok erőt alkalmaznak, ha nem hagyják abba a randalírozást.

Az ukrán miniszterelnök kedd este arra figyelmeztetett, hogy a hatóságoknak erőt kell alkalmazniuk, ha a provokátorok továbbra is összecsapásokat robbantanak ki.

Mikola Azarov a Rosszija 24 című orosz hírtelevíziónak úgy fogalmazott, hogy ha a provokátorok nem állnak le, a hatóságoknak nem marad más választása az emberek biztonságának megóvása érdekében, mint erőt alkalmazni a törvények keretében. A kormányfő ugyanakkor bízik abban, hogy a józan ész végül felülkerekedik, s nem lesz szükség drasztikus intézkedésekre.

"Az embereknek meg kell győződniük arról, hogy káoszt és pusztítást kínálnak nekik" - mondta a miniszterelnök, aki egyúttal cáfolta a rendkívüli helyzet bevezetéséről keringő pletykákat, mondván, Kijevben a helyzet nagyon messze áll még ettől.

Az ukrán fővárosban vasárnap és hétfő éjjel is heves összecsapások voltak a radikális tüntetők és a rendfenntartó erők között. Kedden a két hivatalos lapban megjelentek azok a jogszabályok, amelyek jelentősen szigorítják a gyülekezési, sajtó- és szólásszabadságot, és amelyek elfogadása kiprovokálta az összecsapásokat.

Azarov az orosz televíziónak adott nyilatkozata után nem sokkal Facebook-oldalán szemrehányást tett az ellenzéki pártok vezetőinek. Szerinte ők szítják a feszültséget, igyekeznek destabilizálni a helyzetet és ők a felelősek a Kijev belvárosában történt erőszakos eseményekért. Hangsúlyozta, hogy a kormány támogatja az állampolgároknak a békés tüntetésekhez való alkotmányos jogát, de agressziónak nincs helye.

"A jelenlegi helyzetben az elnök és a kormány elsődleges feladata, hogy megakadályozza az erőszak kiszélesedését" - írta Azarov a Facebookon.

Maguk az ellenzéki tüntetők mintegy 500 provokátort gyűjtöttek be hétfő éjjel a főváros több pontján, java részüket a parlament és a kormányépület utcájában, a rohamrendőrök és a tüntetők között folyó összecsapások helyszínén. A provokációkra felbérelt suhancokat a tüntetők a főtérnél lévő "ellenállási főhadiszállásra", a Szakszervezetek Házába vitték. Kedden mindet elengedték.
(mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS