2022. január 29. szombatAdél
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Szankcionálna a Fehér Ház a kijevi erőszakos fellépés miatt

2014. január 20. 07:56, utolsó frissítés: 10:00

A Fehér Ház mély aggodalmának adott hangot a kijevi erőszakcselekmények miatt, a történtekért az ukrán kormányt tette felelőssé és az erőszak folytatódásának esetére szankciókat helyezett kilátásba.


Caitlin Hayden, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője a helyi idő szerint vasárnap este kiadott közleményében a helyzet azonnali enyhítésére szólította fel az összes felet.

"Az ukrajnai fokozódó feszültség egyenes következménye annak, hogy a kormány elmulasztotta elismerni népének jogos sérelmeit. Ehelyett az ukrajnai demokrácia alapjainak meggyengítése felé mozdult el a békés tiltakozás kriminalizálása és azáltal, hogy megfosztotta a civil társadalmat és politikai ellenfeleit a törvény által biztosított alapvető demokratikus védelemtől" - hangoztatta.

Hayden sürgette, hogy az ukrán kormány törölje el az utóbbi napokban elfogadott antidemokratikus törvényeket, vonja ki a rohamrendőrséget a kijevi belvárosból és kezdjen párbeszédet a politikai ellenzékkel. Rámutatott, hogy a Majdan-mozgalmat a kezdetektől fogva az erőszakmentesség jellemezte, és Washington támogatásáról biztosította azokat a politikai vezetőket, akik ennek az elvnek a visszaállítására szólítottak fel.

"Az Egyesült Államok további lépéseket mérlegel majd válaszul az erőszak alkalmazására, beleértve a szankciókat" - közölte a Fehér Ház. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS