2022. aug. 17. szerdaJácint
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Összecsaptak a tüntetők a rohamrendőrökkel Kijevben

2014. január 19. 21:53, utolsó frissítés: 21:53

A parlament épületéhez tartó tüntetők összecsaptak a kormánynegyedet védő rohamrendőrökkel vasárnap, a kijevi Majdanon (Függetlenség terén) tartott nagygyűlés után.


Helyszíni beszámolók szerint az arcukat maszkkal, sállal, gázálarccal eltakaró radikális tüntetők különféle tárgyakat, petárdákat, füstbombákat és Molotov-koktélokat dobáltak a rendőri kordon felé a Dinamo stadionnál. Egy rendőrbuszt felgyújtottak.

A rohamrendőrök könnygázzal töltött villanó és hanggránátokat lőttek a tömegbe.

Néhányan a tüntetők közül a buszok tetején állva a "forradalom" szót skandálták.

Vitalij Klicsko, az Ütés (UDAR) vezetője a helyszínen igyekezett csillapítani a kedélyeket, közben valaki a tüntetők közül poroltóval lefújta, és többen kifütyülték.

Az egyik vezető civil aktivista a Facebook közösségi portálon arról számolt be, hogy a Majdan tüntetői között növekszik az elégedetlenség az ellenzéki politikusokkal szemben. Mint írta, a vasárnapi nagygyűlésen is több kritikus, csalódottságról tanúskodó megjegyzést hallott a körülötte állóktól.

Délutáni jelentések szerint a könnygáz bevetése után sem tágítottak a tüntetők, s utcaköveket kezdtek el felszedni. Parlamenti képviselők eközben arról számoltak be, hogy a rendvédelmi szervek vízágyúkat vezényeltek a tüntetők feloszlatására a mínusz tíz fokos fagyban. Becslések alapján mintegy kétezren vesznek részt a rohamrendőrökkel folyó összecsapásban. Közben a Majdanon továbbra is tartott a békés demonstráció. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS