2021. május 18. keddErik, Alexandra
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kerry: Washington nem küldi vissza Irakba a katonáit

2014. január 05. 13:44, utolsó frissítés: 17:26

Az amerikai kormányzat nem mérlegeli a csapatok visszaküldését Irakba, bízik benne, hogy a helyi kormány és a törzsek megbirkóznak az al-Kaida terrorszervezettel - közölte vasárnap jeruzsálemi sajtótájékoztatóján John Kerry amerikai külügyminiszter.


A tárcavezető arról is beszélt, hogy hasznos lehet Irán szerepvállalása a szíriai rendezésben még akkor is, ha nem lesz hivatalosan résztvevője a második genfi békekonferenciának. Kerry emellett támogatásáról biztosította a vasárnap kezdődő dél-szudáni béketárgyalásokat.

Washington támogatja Irak küzdelmét az ország nyugati részén városokat elfoglaló, az al-Kaidához köthető fegyveres csoportok ellen, de „ez az ő harcuk”, és ezért nem küld amerikai csapatokat - közölte Kerry sajtótájékoztatóján, Jordániába és Szaúd-Arábiába történő elutazása előtt.

Az amerikai külügyminiszter közel–keleti látogatása idején Irakban a kormány elvesztette az ellenőrzést Fallúdzsa felett, a város teljes egészében az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) nevű dzsihádista szervezet ellenőrzése alá került.

Kerry az újságíróknak kijelentette, hogy Amerika „nagyon aggódik” a harcok miatt, és az ILIÁ-t „a térség legveszélyesebb szereplőjének” nevezte.

Az amerikai diplomata csütörtök óta közvetítő tárgyalásokat tartott Jeruzsálem és Rámalláh között a palesztin-izraeli viszály rendezése érdekében. Kerry nagyon komolynak és pozitívnak értékelte megbeszéléseket, de megjegyezte, hogy a tárgyalások nem voltak könnyűek.

A Háárec című lap vasárnap azt írja, hogy az első, csütörtöki megbeszélésük legelején Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök indulatos volt és nehézségeit ecsetelte. Csak később - miután Netanjahu lehiggadt - tértek át a konstruktív megbeszélésekre az amerikai diplomácia által tervezett "keretmegállapodás" részleteiről.

Kerry kijelentette, hogy a tárgyalássorozat idején mind Mahmúd Abbász palesztin elnök, mind Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök nehéz döntéseket hozott. Kerry leszögezte, hogy számára alapvető értéket jelent Izrael biztonsága, miközben Amerika a palesztinok jövőjével is törődik.

Jeruzsálemi sajtótájékoztatóján a szíriai rendezésről szólva nehezen elképzelhetőnek tartotta Irán „miniszteri partnerségét” a január 22-én megkezdődő genfi megbeszéléseken, tekintettel arra, hogy Teherán nem támogatta a tavalyi nemzetközi egyezményt. Az amerikai külügyminiszter ugyanakkor mégis lehetőséget lát az iszlám köztársaság „konstruktív szerepére”, még akkor is, ha nem lesz hivatalos résztvevője a genfi konferenciának.

Irán és Oroszország Bassár el-Aszad szíriai elnök legfőbb támogatójának számít a több mint két éve tartó és több mint százezer halálos áldozatot követelő polgárháborúban. Teherán kijelentette, hogy kész megjelenni a genfi tárgyalásokon, ha meghívják, de Washington mindeddig ellenezte részvételét. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS