2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Most a hajómentő hajó akadt el a jégben az Antarktiszon

2014. január 03. 12:39, utolsó frissítés: 12:39

Elakadt az antarktiszi jégben pénteken a korábban segítséget nyújtó kínai jégtörő, tovább bonyolítva a kilenc napja tartó mentőakciót.

A Hósárkány (Hszüelung) nevű kínai jégtörő helikoptere előző nap szállította el az Antarktisznál jég közé szorult orosz hajó, az Akagyemik Sokalszkij utasait az Aurora Australis ausztrál jégtörőhöz.

A kínai hajóval történtek után kétséges, hogy az ausztrál hajó át tud hatolni a masszív jégtömegen – közölte az ausztrál tengerészeti biztonsági hatóság (AMSA). A tájékoztatás szerint az Aurora Australis szombaton a korai órákban megkísérli, hogy a dagály keltette viszonyok között átmanőverezzen a hatalmas jégtáblák között. Addig elővigyázatosságból nem mozdul jelenlegi helyéről, a nyílt vízen marad – közölte az AMSA.

A hajó egyébként egy antarktiszi bázisra tart, hogy utánpótlást vegyen fel, mielőtt elindulna megmentett utasaival Ausztráliába. Érkezése a tasmaniai Hobart kikötőjébe január közepén várható.

Az Akagyemik Sokalszkij, amely november 28-án hajózott ki Új-Zélandról, december 24-én az Antarktisz partjai közelében, a Commonwealth-öbölben, Hobarttól 2778 kilométerre rekedt a jég közé. Mentését hóvihar, erős szelek, köd és vastag jég akadályozta. Három jégtörőt is küldtek a kiszabadítására, de mindhárom próbálkozás kudarccal végződött. (mti via hvg)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS