2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Háromszor annyi látogatót vonz Ferenc pápa, mint elődje

2014. január 03. 08:14, utolsó frissítés: 08:14

Pápasága eddigi kilenc hónapja alatt több mint 6,6 millió ember vett részt Ferenc pápa nyilvános vatikáni szereplésein – közölte csütörtökön a Pápai Ház Prefektúrája. Ez csaknem háromszorosa annak a tömegnek, amelyet elődje, XVI. Benedek vonzott 2012 egészében.

Pontosan 6 millió 623 ezer 900 olasz és külföldi vett részt 2013-ban a Ferenc pápával való különböző találkozókon a vatikáni audienciateremben és a Szent Péter téren tartott általános audienciáktól a liturgiai szertartásokig.

Az adatok szerint - amelyeket az egyházfő személyes titkárságaként működő Pápai Ház Prefektúrája hozta nyilvánosságra - Ferenc pápa a március 13-i megválasztása óta tömegeket vonzott a Vatikánba. Harminc általános audienciát tartott, s ezeken 1 millió 548 ezer ember vett részt. Az egyéb pápai kihallgatásokon 87 ezer személy vett részt. A Szent Péter bazilikában és a Szent Péter téren tartott liturgikus szertartásokon 2 millió 282 ezer hívő volt jelen. További 2,7 millióan a Ferenc pápa vezette Mária-imákat hallgatták meg, a vasárnap és ünnepnapokon tartott Angelust és Regina Coelit.

A Pápai Ház Prefektúrájának adatai becslések és nem számítják mindazokat, akik az audienciákra kérhető ingyenes jegyek nélkül hallgatták, látták Ferenc pápát, mivel például a Szent Péter téren kívül álltak. Nem számolták azt a több millió embert sem, aki az egyházfő tavaly nyári brazíliai útján találkozott a pápával a Rio De Janeiró-i Ifjúsági Világtalálkozón, vagy Lampedusa szigetén vagy az Assisi városában tett látogatásán.

A „Bergoglio-effektus”, vagyis Ferenc pápa népszerűsége még a Vatikáni Múzeumok látogatottságát is növelte, mintegy 5,5 millió látogatóval zárták a tavalyi évet. Ezt Antonio Paolucci, a Vatikáni Múzeum igazgatója rekordnak nevezte. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS