2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Újévkor tette le az esküt New York új polgármestere

2014. január 02. 10:01, utolsó frissítés: 10:01

Letette a hivatali esküt szerdán New York új polgármestere, Bill de Blasio, akinek személyében két évtizede most először választottak demokrata párti politikust az amerikai metropolisz élére. Ő a 109. New York-i polgármester.

De Blasio az esküt néhány másodperccel az újév kezdete után tette le egyáltalán nem hivalkodó brooklyni háza előtt, majd beiktatása - sokkal ünnepélyesebb keretek között és esküje ismételt elmondásával - helyi idő szerint délben volt a városháza lépcsőjén.

Ez utóbbi procedúrát Bill Clinton volt amerikai elnök vezette le. "A kezdetén állunk annak az útnak, amelyen most mindannyian elindulunk" - jelentette ki az új polgármester az eskütétel után.

De Blasiót, New York ombudsmanját november 5-én választották meg nagy többséggel polgármesternek. Az 52 éves politikus a harmadik ciklusát kitöltő, független Michael Bloomberget váltja fel. Ellenfele a republikánus párti Joe Lhota volt, aki Rudy Giuliani polgármestersége alatt az alpolgármesteri tisztséget töltötte be.

De Blasio a gazdasági egyenlőtlenség elleni küzdelmet állította választási kampányának középpontjába, kilátásba helyezve az évi félmillió dollárnál nagyobb jövedelműek megadóztatását, valamint azt, hogy megválasztása esetén megszünteti a színes bőrű kisebbségeket diszkrimináló rendőrségi politikát, amely lehetővé teszi a gyanús személyek megmotozását. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS