2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Robbanás Prágában: meghalt a palesztin nagykövet

2014. január 01. 19:20, utolsó frissítés: 19:20

Meghalt a prágai palesztin nagykövet, aki a lakásában szerdán délben történt robbanás során súlyos sérüléseket szenvedett - közölte Andrea Zoulová prágai rendőrségi szóvivő. Martin Cervícek országos rendőrfőkapitány szerint nem merényletről van szó.

Dzsamal Muhammad Dzsamal nagykövet délután halt meg a prágai katonai kórházban, ahová a robbanás után súlyos kéz- és lábsérülésekkel szállították.

Könnyebb füstmérgezéssel a lakásból egy 52 éves nőt is a kórházba szállítottak, de őt kezelés után hazaengedték - mondta Pavlína Danková, a katonai kórház szóvivője. Meg nem erősített hírek szerint a nagykövet feleségéről volt szó.

A robbanás okait továbbra is vizsgálják. A cseh közszolgálati rádió jelentése szerint a lakásban egy ismeretlen eredetű pokolgép robbant fel, más forrás szerint viszont pirotechnikai eszköz. A Novinky.cz hírportál úgy értesült, hogy a nagykövet a lakásban elhelyezett páncélszekrényt akarta kinyitni, amikor a robbanószerkezet működésbe lépett.

"A vizsgálat folyamatban van. Többféle forgatókönyvvel dolgozunk, egyelőre egyetlen változatot sem lehet kizárni" - mondta Zoulová újságíróknak.

A rendőrség lezárta a palesztin diplomáciai képviselet környékét, s Martin Cervícek országos rendőrfőkapitány is a helyszínre érkezett.

Cervícek szerint kizárható, hogy merénylet történt volna. "Egyetlen dolog sem mutat arra, hogy terrorista támadásról lenne szó" - mondta a CT24 közszolgálati hírtelevíziónak a rendőrfőkapitány.

A hírtelevízió szerint a diplomata valóban a nappaliban elhelyezett páncélszekrénnyel manipulált, amikor bekövetkezett a robbanás. Állítólag nem zárható ki, hogy a robbanószerkezet a biztonsági berendezés részét képezte, amelyet a Dzsamal hibásan kezelt.

A robbanás következtében a nagykövet súlyos fej, mellkas, kéz - és lábsérüléseket szenvedett. Hivatalos jelentés az eseményről továbbra sincs. Jirina Ernestová, a prágai mentőszolgálat szóvivője újságíróknak korábban megerősítette, hogy a diplomatát délután komolynak tűnő sérülésekkel a központi katonai kórházba szállították.

A palesztin nagykövet tavaly október közepén foglalta el hivatalosan prágai állomáshelyét. Dzsamal Muhammad Dzsamal csak néhány napja költözött be a vadonatúj, teljesen még be sem fejezett villába, amely a jövőben a palesztin nagykövetség épülete lesz. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS