2020. szeptember 20. vasárnapFriderika
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Három jégtörő sem tudta kiszabadítani az Antarktisznál rekedt kutatóhajót

2013. december 31. 08:20, utolsó frissítés: 08:20

Helikopterrel mentik ki az Antarktisznál jég közé szorult orosz hajó utasainak nagy részét, mivel egy kínai és egy francia jégtörő után egy ausztrál sem tudott az Akagyemik Sokalszkij közelébe férkőzni, hogy utat nyisson neki a nyílt vízre. A mentés szerdán kezdődhet.

Az antarktiszi expedícióra indult orosz hajó fedélzetén 74-en tartózkodnak, közülük 52 utast és a legénység négy tagját a Hósárkány kínai jégtörőről felszálló helikopterrel mentenek majd ki. Nem tudni, hogy az orosz hajón maradó 22 embert mikor tudják elvinni.

Az ausztrál tengerészeti biztonsági hatóság (AMSA) szerint az utasok elszállítása a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt kezdődhet meg leghamarabb szerdán. Így már biztossá vált, hogy az utasok és a legénység a hajón köszöntik az újévet.

Az Akagyemik Sokalszkij már hat napja vesztegel az antarktiszi jégbe zárva, a mentésre tett legutóbbi kísérletet meghiúsította egy veszélyes hóvihar, amely miatt az Aurora Australis ausztrál jégtörő hétfőn visszafordulni kényszerült, amikor már csak 18 kilométerre volt a mentésre szoruló hajótól. Az ausztrál tengerészeti biztonsági hatóság szerint túlságosan is veszélyes lett volna, ha az Aurora Australis tovább megy.

A Hósárkány pénteken akadt el 12 kilométerre az Akagyemik Sokalszkijtól, egy francia hajó, az Astrolabe pedig már nagyobb távolságból feladta a küzdelmet. Az orosz hajó olyan helyen járt, amely jól hajózható a déli félteke nyarában, de az időjárásban hirtelen fordulat következett be, és a szél beszorította a jégtáblák közé. Az utasok jól vannak. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS