2021. január 18. hétfőPiroska
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Svéd tüntetést zavart meg 40 neonáci - 20 ezren válaszolták, hogy "le a rasszizmussal"

2013. december 23. 08:20, utolsó frissítés: 08:20

Mintegy húszezer ember tüntetett a rasszizmus ellen Stockholm egyik elővárosában, Karrtorpban vasárnap, amiért az előző héten neonácik ugyanott rátámadtak egy hasonló demonstráció részvevőire.


A tömeg "Vessünk véget a rasszizmusnak!" és "Ki a rasszistákkal az utcáinkból!" szlogeneket skandált, a helyi futballpályáján felállított színpadon ismert svéd művészek léptek fel.

Kjell Lindgren rendőrségi szóvivő arról számolt be, hogy a rendezvény rendbontás nélkül zajlott le. Hasonló demonstrációkat tartottak a déli Malmőben és az északi Luleában is.

Egy héttel korábban Karrtorpban mintegy 200 felvonulóra - akik között babakocsit toló családok is voltak - 40 fős csapat támadt rá, petárdákat, palackokat hajítva közéjük, de a felvonulók idővel meghátrálásra késztették őket. A rendőrség huszonnyolc neonácit őrizetbe vett, két ember pedig szúrt sebesülésekkel kórházba került.

A felvonulást egy helyi civil szervezet szervezte tiltakozásul az ellen, hogy a kerületben egyre harciasabban hirdetik eszméiket a neonácik. A rendzavarást a Svéd Ellenállási Mozgalom nevű csoport vállalta magára internetes oldalán. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS