2022. január 29. szombatAdél
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ukrán miniszterelnök: nem is egyetemistákat vertek a rendőrök, csak provokátorokat

2013. december 05. 08:32, utolsó frissítés: 08:32

Nem voltak egyetemisták, csak jól felkészített provokátorok a Függetlenség terén november 30-án - közölte Mikola Azarov ukrán miniszterelnök Thorbjorn Jaglanddal, az Európa Tanács főtitkárával szerdán Kijevben.


A kormányfő megjegyezte, hogy ez természetesen nem igazolja a rendőrség brutális fellépését.

November 30-a hajnalán rohamrendőrök tonfákkal, gumibotokkal oszlatták szét a téren lévő zömében huszonéves békés demonstrálókat. A rendőri ütlegektől legalább 35-en sérültek meg, heten közülük kórházba kerültek, sokakat pedig őrizetbe vettek. A fiatalok elleni brutális fellépés újabb tüntetéshullámot indított el országszerte, Kijevben Ukrajna függetlensége óta nem tapasztalt méretű demonstrációt váltott ki, több százezren vonultak utcára. A tüntetések azóta is folyamatosan tartanak az ukrán fővárosban.

Azarov állítása szerint Kijevben mintegy 2500 "harcos" van a tüntetők között, akiknek az a feladatuk, hogy összetűzéseket provokáljanak a rendvédelmi szervek tagjaival. Erőszak alkalmazásával vádolta meg az ellenzéket, hangsúlyozva, a hatalom a helyzet békés megoldására törekszik.

Az ET-főtitkár azért érkezett Ukrajnába, hogy segítsen a felek között párbeszédet kialakítani a feszültség enyhítése érdekében. Sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy egy állam nem irányítható tiltakozó akciókkal, ezért felszólította a feleket a politikai párbeszédre. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a kijevi vezetésnek meg kell hallgatnia a demonstrálók véleményét, és független vizsgálatot szorgalmazott az erőszakcselekmények elkövetőinek felderítésére.

A nap folyamán Guido Westerwelle német külügyminiszter megbeszélést folytatott Vitalij Klicskóval, az Ütés (UDAR) párt elnökével és Arszenyij Jacenyukkal, a Haza (Batykivscsina) frakcióvezetőjével. A német diplomata hangsúlyozta, hogy az Európai Unió ajtaja továbbra is nyitva áll Ukrajna előtt. "Mint európaiak érkeztünk európaiakhoz, és számunkra Ukrajna sorsa egyáltalán nem érdektelen" - hangoztatta a külügyminiszter. Kiemelte, hogy Németország amellett van, hogy minden válság békés és törvényes úton rendeződjön.

A német külügyminiszter este sétát tett az ukrán ellenzéki vezetők társaságában a Függetlenség terén tüntetők között, akik örömrivalgással üdvözölték őt.

Eközben Ukrajna három volt államfője, Leonyid Kravcsuk, Leonyid Kucsma és Viktor Juscsenko közös közleményben fejezték ki szolidaritásukat a békés demonstrálókkal, ugyanakkor kifejezték a feszültség fokozódása miatti aggodalmukat. Elítélték a békés tüntetőkkel szemben alkalmazott hatósági erőszakot, amelyre szavaik szerint nem volt példa Ukrajna függetlenné válása óta. Figyelmeztettek viszont arra, hogy a tömegmegmozdulások "spontaneitása", és tüntetéseken meg-megjelenő radikalizmus súlyos következményekkel járhat. Véleményük szerint a civil társadalommal folytatott nyílt párbeszédre van szükség ahhoz, hogy kiutat találjanak a kialakult helyzetből.

A volt államfők hangsúlyozták Ukrajna európai integrációjának fontosságát. Eközben a kormány sajtószolgálata közölte, hogy Mikola Udovicsenkóval, az ukrán nemzeti bank helyettes vezetőjével az élén küldöttség utazott Brüsszelbe, hogy Ukrajna uniós társulásával kapcsolatos tervekről tárgyaljon. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS