2022. január 29. szombatAdél
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Tüntetők ezrei néznek szembe a rohamrendőrökkel az ukrán parlament előtt

2013. december 03. 09:43, utolsó frissítés: 11:44

Feszült helyzet alakult ki az ukrán parlament előtt kedden, miután a Kijev központjában tüntetők néhány ezres csoportja reggel átvonult a parlamenthez, de útjukat elállta néhány száz rohamrendőr.


A napok óta hatalomváltást és Ukrajna európai uniós integrációjának folytatását követelő demonstrálók azért vonultak a Függetlenség teréről a törvényhozás épületéhez, hogy jelenlétükkel támogassák a kormány menesztését célzó ellenzéki kezdeményezést. A parlament a tervek szerint kedden tárgyalja a Mikola Azarov miniszterelnök és kormánya ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt.

Az épületet hermetikusan körbezárták a belügyi alakulatok tagjai. A Függetlenség tere felől a parlamenthez vezető utcában a tüntetők sűrű tömegben álltak szemtől szembe a rohamrendőrök sorfalával. Ellenzéki vezetők mindazonáltal előre kérték a demonstrálókat, hogy ne engedjenek a provokációknak és kerüljék az erőszakot.

A parlamentnél ellendemonstrációba kezdtek a kormány támogatói. Helyszíni jelentések szerint reggel mintegy kétszáz, zömében fiatal férfi gyűlt a már előző éjjel felállított színpad elé, kezükben a kormányzó Régiók Pártja zászlóival. A színpadról a demonstrálókat buzdítók azt kiabálják, hogy "Kijev nem az ellenzék fővárosa, hanem a mi államunké".

A kormányváltást követelő tüntetők egy másik csoportja eközben ismét a kabinet épületét vette blokád alá, ahogy azt hétfőn is tette. A kormánytisztviselők emiatt kedden nem tudták felvenni a munkát.

Az ukrán kormányfő hétfőn úgy vélekedett, hogy a Kijevben kialakult helyzet "irányíthatatlanná" vált, és "államcsínyre utaló jelek" látszanak.

"Egyfelől nem vesszük le a felelősséget a rendvédelmi szervekről, másfelől viszont azok a politikai erők, amelyek csatlakoztak ehhez az akcióhoz, élesen radikalizálták a helyzetet" - fejtette ki a miniszterelnök európai uniós tagállamok, illetve az Egyesült Államok és Kanada nagyköveteivel találkozva. Hozzátette, hogy ezáltal a civil tömegmegmozdulások irányíthatatlan jelleget öltöttek, pontosabban "bizonyos politikai erők által váltak irányítottá".

Szavai szerint ezeknek a politikai erőknek - amelyek alatt Azarov nyilvánvalóan a parlamenti ellenzéket értette - az az illúziója támadt, hogy "a fennálló rend megdönthető".

"Annak érdekében pedig, hogy ez az illúziójuk valóra váljon, teljesen törvénytelen módszereket használnak: állami épületek elfoglalására irányítanak embereket, akadályozzák az állami hivatalok munkáját, ultimátumokat jelentenek be. Ez az út nem vezet sehová" - szögezte le a kormányfő.

Azarov közölte a nagykövetekkel, hogy a kormánynak olyan információk vannak a birtokában, miszerint "készül a parlament elfoglalásának terve". (mti/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS