2022. január 29. szombatAdél
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kárpátalján is több ezren tiltakoznak

2013. december 02. 15:39, utolsó frissítés: 15:39

Többezer fős tüntetés kezdődött hétfő reggel a kárpátaljai megyeszékhelyen, Ungváron az ukrán elnök és kormány lemondását, valamint Ukrajna európai integrációjának folytatását követelve.


A túlnyomórészt fiatal tiltakozók reggel Ungvár központjában gyülekeztek, majd a Kárpátalja megyei állami közigazgatási hivatal és megyei tanács (közgyűlés) épületéhez vonultak, ahol élő lánccal blokád alá vették a létesítményt. A mintegy 2-3 ezer tüntető Viktor Janukovics ukrán elnököt és a kormányt lemondásra felszólító jelszavakat skandált és azt követelte, hogy a megye vezetői jelenjenek meg a tömeg előtt, és jelentsék be, hogy a tiltakozók oldalára állnak. A kérésnek Ivan Baloga, a megyei tanács elnöke, az ellenzéki Egységes Centrum (JC) tagja tett eleget, aki bejelentette, hogy az általa vezetett testület elítéli az ukrán elnök lépéseit és támogatásáról biztosította a hatalomváltást követelő megmozdulásokat, valamint a kijevi tüntetőket.

Olekszandr Ledida, a megye első embere, a kormányzó Régiók Pártja (PR) kárpátaljai megyei szervezetének elnöke nem jelent meg a tüntetésen. Egyes ungvári hírportálokon olyan hír jelent meg, hogy Ledida egyik helyettesét, Ivan Kacsurt nevezték ki Kárpátalja megye ügyvivő kormányzójává.

Ungváron hétfőn tanítási szünetet rendeltek el a város egyetemein és főiskoláin, ezért nagyon sok diák vesz részt a tiltakozó megmozdulásokon. A tüntetésen bejelentették, hogy az Ungvári Nemzeti Egyetem más felsőoktatási intézményekkel együtt egy hétig szünetelteti az oktatást. A megmozdulás szervezői azt is közölték, hogy azokat a hallgatókat, akik már korábban is tüntettek, nem vonják felelősségre. A tiltakozók szolidaritásukról biztosították a kijevi tiltakozások részvevőit, a tüntetések sérültjeit. Bejelentették, hogy a demonstráció mindaddig fog tartani, amíg a Janukovics és rendszere hatalmon van.

Kárpátalja több városában tüntetnek Ukrajna elnöke és kormánya ellen. Tiltakozó megmozdulások vannak Huszton, Nagyszőlősön és Rahón is. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS