2022. január 29. szombatAdél
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ukrajnai tüntetések: lemondott a kijevi rendőrfőnök

2013. december 02. 08:26, utolsó frissítés: 09:35

Lemondott vasárnap a kijevi rendőrfőnök, Valerij Koriak, mert a rohamrendőrség az előző nap "túlzott erőt" vetett be kormányellenes tüntetőkkel szemben - adta hírül a CNN amerikai hírtévé az ukrán rendőrség közlésére hivatkozva.


Az incidens szombaton hajnalban történt a Függetlenség téren. Több száz fős - zömmel egyetemistákból álló - tüntető tömeget gumibotokkal vertek és rugdostak rohamrendőrök, szemtanúk szerint olyanokat is, akik menekülni próbáltak és semmiféle ellenállást nem tanúsítottak a tömegoszlatással szemben. A kijevi mentőszolgálat főorvosa szerint a tüntetők közül 35-en kértek orvosi segítséget, közülük hét kórházi ellátásra szorult. A belügyminisztérium szerint 12 rendőr is megsérült a központi téren. A hatóságok 35 tüntetőt őrizetbe vettek, de még aznap elengedték őket.

A kijevi rendőrség azzal magyarázta a hajnali tömegoszlatást, hogy a demonstráció akadályozta a főváros újévi fenyőfája támasztószerkezetének a felépítését.

Viktor Janukovics ukrán elnök szombaton napközben közzétett internetes közleményében felháborítónak minősítette a történteket.

"Mélységesen felháborítanak azok az események, amelyek az éjszaka a Szabadság téren történtek. Elítélem azokat a cselekményeket, amelyek összetűzéshez és az emberek szenvedéséhez vezettek" - írta Janukovics, azt ígérve, hogy a történtekért felelősek meg lesznek büntetve.

Janukovics ugyanakkor a közleményben nem nevezte meg a rendőrséget, mint az erőszak felelősét. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS